Bajden postavio novi cilj: Do 4. jula vakcinisati 70 odsto odraslih u Americi

Da bi ispunio taj cilj, Bajden je naložio desetinama hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja, dok će resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) biti preusmereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije. Administracija se suočava sa sve većim, ali i očekivanim, izazovom da vakciniše ljude koji oklijevaju da prime vakcinu protiv Kovida 19

Predsjednik SAD Džo Bajden u utorak je postavio novi cilj u kampanji imunizacije protiv koronavirusa – da 70 odsto odraslih u Americi primi najmanje jednu dozu vakcine protiv Kovida 19 do 4. jula, praznika Dana nezavisnosti.

“Osiguraćemo da vakcinacija bude lakše nego ikada. Za dva mjeseca, od danas, porodice širom zemlje slaviće 4. jul. Naš cilj je da to tog datuma 70 odsto odraslih Amerikanaca primi najmanje jednu dozu vakcine i da najmanje 160 miliona bude u potpunosti vakcinisano”, rekao je Bajden u obraćanju javnosti u Bijeloj kući.

Da bi ispunio taj cilj, Bajden je naložio desetinama hiljada apoteka, koje učestvuju u federalnom programu, da omoguće vakcinaciju bez zakazivanja, dok će resursi Federalne agencije za vanredne situacije (FEMA) biti preusmereni na podršku privremenim i mobilnim klinikama i manjim opštinskim lokacijama za vakcinaciju, saopštili su zvaničnici administracije.

Više od 56 odsto odraslih građana u SAD primilo je najmanje jednu dozu vakcine, dok je više od 105 miliona u potpunosti vakcinisano, pokazuju podaci Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Administracija se suočava sa sve većim, ali i očekivanim, izazovom da vakciniše ljude koji oklijevaju da prime vakcinu protiv Kovida 19, prenosi Glas Amerike.

“Sada kada imamo zalihe vakcina, usredsređeni smo na to da ubijedimo još veći broj Amerikanaca da prime vakcinu koja ima je dostupna. Ako u tome uspijemo, Amerikanci će napraviti ozbiljan korak ka povratku u normalu. Ima mnogo mlađih ljudi, naročito 20-tih ili 30-tih godina koji vjeruju da im nije potrebna. Želim da jasno poručim: Morate da se vakcinišete”, naglasio je Bajden.

Očekuje da će uslove za imunizaciju narednih mjeseci ispuniti još milioni Amerikanaca, kako bude odobrena vakcina za adolescente i mlađu djecu.

Predsjednik Bajden najavio je planove za vakcinaciju adolescenata što je prije moguće, ako u SAD bude odobrena vakcina protiv Kovida 19 za tu starosnu grupu.

Uprava za hranu i ljekove (FDA) bi do početka naredne nedjelje trebalo da odobri imunizaciju dece uzrasta od 12 do 15 godina Fajzerovom vakcinom.

Bajden, kako je saopšteno Bijele kuće, “podstaći će” države da daju najmanje jednu dozu vakcine adolescentima do 4. jula i radiće na tome da se vakcine dostave pedijatrima i drugim pouzdanim zdravstvenim službama, sa ciljem da se veliki broj djece uzrasta od 12 do 15 godina u potpunosti vakciniše do početka naredne školske godine.

Mlađi u SAD čine veći dio novih slučajeva koronavirusa, dok je većina punoljetnih građana barem delimično vakcinisana, a zemlji se ukidaju restrikcije.

Administracija predsjednika Bajdena takođe će početi da mijenja način na koji raspoređuje vakcine protiv Kovida 19 u zemlji, tako što će prebacivati doze iz saveznih država sa manjom potražnjom u one u kojima postoji veće interesovanje za imunizaciju, saopštio je u utorak neimenovani zvaničnik administracije.

Odluka o promjeni dosadašnjeg načina raspodjele po glavni stanovnika, donijeta je u trenuku kada je potražnja za vakcinama protiv koronavirusa pala širom zemlje, a naročito u pojedinim područjima, dok neke države odbijaju dio ili sve doze koje im se dodjeljuju nedjeljno.

Federalna vlada će sada neke od tih doza isporučiti područjima sa većom potražnjom, da bi ubrzala vakcinaciju.

Administracija je navela da kada savezne države odbiju vakcine koje su im dodijeljene, da će taj višak biti prebačen onima koje još čekaju na isporuku doza da bi zadovoljile potražnju. Te države će imati pristup dozama kad god se poveća potražnja njihovih stanovnika za vakcinama – što je jedan od ključnih prioriteta Bajdenove administracije.

Bijela kuća je u utorak ujutro informisala guvernere o promjenama o kojima je prvobitno izvijestio dnevnik Vašington post. Ove nedjelje, Ajova je odbila gotovo tri četvrtine doza vakcine koje joj je federalna vlada dodijelila za narednu nedjelju, zato što je potražnja i dalje slaba.

Savezne države, zbog izmijenjene potražnje, takođe same mijenjaju način raspodjele vakcina.

Država Vašington na sjeverozapadu prošle nedjelje je izmijenila način na koji dodjeljuje vakcine okruzima. Prethodno je isporučivala doze po glavni stanovnika, ali je guverner prošlog četvrtka najavio da će broj dodijeljenih vakcina biti zasnovan na zahtjevima zdravstvenih službi.

Foto: Printscreen

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!