Iz resora Vesne Bratić o slučaju Šofranac: Konsultant može da bez sankcija novinaru kaže “splačino”

Na pitanje da li su i kakve sankcije predviđene u sličnim situacijama i da li će taj resor preduzeti i koje mjere u konkretnom slučaju, kazali su da nemaju takvu mogućnost. “Imajući u vidu da je Vuković angažovan na osnovu konsultantskog ugovora, na određeno vrijeme, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, nema niti mogućnosti niti nadležnosti za preduzimanje bilo kakvih mjera protiv njega, jer se ne radi o licu koje u Ministarstvu ima status državnog službenika ili namještenika”, kazali su “Vijestima”. Nisu, međutim, rekli i da li će zbog ponašanja Vukovića prema novinaru RTCG, raskinuti privremeni ugovor koji imaju sa Vukovićem

Vladimir Vuković, koji je sa Aerodroma Podgorica uživo prenosio doček juniorskog vicešampiona svijeta, boksera Petra Liješevića, a novinara RTCG Nebojšu Šofranca više puta nazvao “splačinom”, nije u radnom odnosu u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, već je angažovan na osnovu konsultantskog ugovora.

To su “Vijestima” kazali iz tog resora i dodali da su ugovor sa Vukovićem potpisali 1. aprila, na određeno vrijeme, “u skladu sa potrebama Ministarstva za uređenjem pitanja iz domena stručnog obrazovanja koje se sprovodi u auto-školama u Crnoj Gori”.

Kazali su i da je Vuković na dočeku bio privatno, a ne kao predstavnik Ministarstva, a pozivajući se na prirodu ugovora sa Vukovićem, iz resora na čijem je čelu Vesna Bratić kazali su i da nemaju mehanizam da sankcionišu njegovo ponašanje na dočeku Liješevića.

DOČEK SPORTISTE I “SPLAČINO” ZA NOVINARA

Petar Liješević je na nedavno održanom Svjetskom prvenstvu za mlade u Poljskom Kjelceu osvojio srebrnu medalju. Nekoliko desetina građana 24. aprila dočekalo je 18-godišnjeg boksera na Aerodromu Podgorica. Doček je snimao i uživo pratio Vuković, što je potvrdio i u izjavi koju je sjutradan dao u Upravi policije.

Na snimku se, u jednom trenutku, čuje kako prisutni dozivaju Nebojšu Šofranca riječima “Šofro Srbine”, Vuković nakon toga kamerom ide prema ulazu aerodroma, gdje su novinar RTCG i njegov kolega kamerman i govori “izađi ovamo, pozdravi ovaj narod, splačino”. Nakon što je Šofranac rekao “hoću, hoću”, Vuković je nastavio da snima, te krećući se nazad prema okupljenima, ponovio “splačino jedna”.

Vuković nakon toga, na jedanaestom minutu snimka, tišim glasom nekome govori “kuku, otišlo je u lajv, ja mu vičem dođi ovamo, splačino jedna, pozdravi ovaj narod, zaboravih se da se sve snima”.

Okupljeni su kroz nekoliko minuta ponovo prozivali Šofranca, a Vuković mu se obratio riječima “izađi, ovo su Srbi, neće tebe Srbi, nismo mi ka’ vi, izađi”.

Vuković je i kasnije na snimku, na osamnaestom minutu, govoreći o Šofrancu, ponovio riječi “splačina jedna, sram ga bilo”.

Iz resora Vesne Bratić kazali su da je Vuković “lični prijatelj porodice Liješević”, da je na dočeku bio “u privatnom svojstvu, a ne kao predstavnik Ministarstva”, te da pozdravljaju “njegov pokušaj da novinaru Šofrancu obezbijedi intervju sa vicešampionom svijeta Liješevićem”.

Kad je Liješević stigao, Šofranac ga je pitao za izjavu, ali je Vuković, koji je sve vrijeme snimao, rekao “ne može tu Šofro, ne može” i uputio ga da prilog snima u masi, što je Šofranac i učinio.

“Sveukupnu atmosferu na aerodromu Podgorica ispratili smo putem medija i nismo bili iznenađeni nivoom euforije, jer je Crna Gora dobila juniorskog vicešampiona svijeta u boksu našta smo svi ponosni. Iz sekvenci događaja koje su nam bile dostupne putem medija, a bile su vezane za ponašanje gospodina Vukovića (koji je lični prijatelj porodice Liješević i koji je na dočeku bio u privatnom svojstvu, a ne kao predstavnik Ministarstva) pozdravljamo njegov pokušaj da novinaru Šofrancu obezbijedi intervju sa vicešampionom svijeta Liješevićem, ali se ograđujemo od svakog komentara, ponašanja ili pretjerane euforije koji su na bilo koji način mogli da umanje ljepotu poruka koje je trebalo da budu poslate Crnoj Gori i njenoj mladosti – poruka o značaju truda, upornog rada, zalaganja, i o tome kako se, u najboljem svjetlu, može predstavljati svoja zemlja”, kazali su iz Ministarstva na čijem je čelu Vesna Bratić.

BEZ SANKCIJA

Na pitanje da li su i kakve sankcije predviđene u sličnim situacijama i da li će taj resor preduzeti i koje mjere u konkretnom slučaju, kazali su da nemaju takvu mogućnost.

“Imajući u vidu da je Vuković angažovan na osnovu konsultantskog ugovora, na određeno vrijeme, Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, nema niti mogućnosti niti nadležnosti za preduzimanje bilo kakvih mjera protiv njega, jer se ne radi o licu koje u Ministarstvu ima status državnog službenika ili namještenika”, kazali su “Vijestima”.

Nisu, međutim, rekli i da li će zbog ponašanja Vukovića prema novinaru RTCG, raskinuti privremeni ugovor koji imaju sa Vukovićem.

Iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta kazali su da već duže “sa najviših nivoa pa sve do anonimnih adresa, bestidno upućivane mnogo veće i žešće uvrede prema konkretnim licima, koje do danas nijesu procesuirane”.

“Sve ovo nije pokrenulo ni približno medijsko interesovanje, kao što je to najnoviji slučaj sa gospodinom Vukovićem, čije ponašanje na dočeku Petra Liješevića jeste imalo i veoma pozitivnih karakteristika, ako se, opet, uzme u obzir da se pomenuti založio da novinar Šofranac dobije izjavu od boksera Liješevića, iako je to bilo izuzetno teško u prilično euforičnoj atmosferi. Sjetimo se, takođe, uvreda koje su upućivane sa skupštinske govornice, te najnovijih neuporedivo flagrantnijih uvreda i najvulgarnijih karikatura na račun ministarke Bratić, koje, same po sebi, kristališu pitanje šta su to pojedini mediji učinili da stanu na put takvom ludilu, koje u kontinuitetu, a naročito posljednjih mjeseci truje naše društvo i unižava žene kao stub svakog društva, pa valjda i našeg. Konkretno, za najnovije besprizorne uvrede te vrste, navodno odgovorno lice je pozvano na informativni razgovor, pa bismo Vas zamolili da i to adekvatno medijski ispratite”, navodi se u odgovorima Ministarstva i dodaje da je “suzbijanje govora mržnje i borba za tolerantniju Crnu Goru… decidiran stav” tog resora.

NULTA TOLERANCIJA ZA UVREDE I VERBALNE NAPADE NA NOVINARA

Ponašanje prema novinaru RTCG osudili su iz više nevladinih organizacija, “huliganske provokacije i maltretiranje” osudio je i predsjednik Milo Đukanović.

Iz Uprave policije kazali su da Šofranac nije želio da podnosi prijavu, da su zbog toga samoinicijativno prikupili obavještenja od njega i da su od dva lica uzeli izjave, te da “su u toku dalje policijsko-tužilačke mjere i radnje u cilju procesuiranja odgovornih i potpunog rasvjetljavanja ovog događaja”.

Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić kazala je da “uvrede i verbalni napadi na novinara ne smiju da budu ponašanje koje se toleriše”.

Foto: Vladimir Vuković (Facebook)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!