SAD: Podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine

Portparol Stejt departmenta naveo je da “Sjedinjene Države duboko cijene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji”. “Sjedinjene Države snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih aspiranata na Zapadnom Balkanu. Verujemo da je budućnost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji. Proces proširenje promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona”, zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike

Sjedinjene Države saopštile su da podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, čije je poštovanje zacrtano Dejtonskim mirovnim sporazumom.

To je poručeno je iz američkog Stejt departmenta u pisanom odgovoru na upit Glasa Amerike da prokomentariše medijske izvještaje o navodnom non-pejperu u kojem se predlaže prekrajanje granica na Balkanu, između ostalog i u BiH.

Portparol Stejt departmenta naveo je da “Sjedinjene Države duboko cijene svoje dugotrajno partnerstvo sa Bosnom i Hercegovinom i da ostaju posvećene zajedničkom cilju demokratske, inkluzivne i prosperitetne BiH na putu ka punoj evroatlantskoj integraciji”.

“Sjedinjene Države snažno podržavaju put ka članstvu u Evropskoj uniji svih aspiranata na Zapadnom Balkanu. Verujemo da je budućnost Zapadnog Balkana nesumnjivo u Evropskoj uniji. Proces proširenje promoviše dugoročan mir, stabilnost i prosperitet širom regiona”, zaključuje se u odgovoru Stejt departmenta Glasu Amerike.

Zvaničnici Evropske unije (EU) rekli su nedavno da nisu upoznati o postojanju non-pejpera kojeg je navodno uputila Slovenija a u kojem se poručuje da raspad Jugoslavije nije okončan, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Peter Stano, portparol Evropske unije, je novinarima izjavio da su briselski zvaničnici obaviješteni o pisanju medija ali da “nije poznato da postoji takav papir”.

“Definitivno nismo dobili niti videli, niti smo upoznati oko tog papira, stoga nećemo komentarisati pretpostavljenu temu sadržaja ovog dokumenta”, izjavio je Stano.

Predstavnici za štampu u sedištu EU su odbacili ideju da se uopšte može raspravljati o promjeni granica na teritoriji bivše Jugoslavije.

“Kada su u pitanju granice, stav EU je jasan: nema šta da se mijenja”, podvukao je Peter Stano.

Slovenački premijer Janez Janša se u više navrata oglašaao putem društene mreže Twitter o tome, ali nije precizno potvrdio niti negirao tvrdnje o postojanju non-pejpera. U ponedjeljak uveče naveo je da je riječ o, kako se izrazio, radnjama koje imaju za cilj da naškode Sloveniji u EU, navodi se u izvještaju Radija Slobodna Evropa, prenosi Glas Amerike.

Foto: Printscreen/CNN

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!