Ministarstvo vanjskih poslova: Nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva

„Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta crnogorskoj dijaspori ne osporava se državljanstvo, a biračko pravo će koristiti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Vlada ni u ovom slučaju, kao ni do sada, svoje građane neće dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi“, poručuju u saopštenju

Nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje, saopštili su iz Ministarstva vanjskih poslova.

„Razumijevajući brigu udruženja koja okupljaju crnogorsku dijasporu u vezi sa nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, Ministarstvo vanjskih poslova, kao organ koji vodi računa o poziciji naše dijaspore, želi da uvjeri, dodatno osvijetli i učini jasnom činjenicu da nijedan crnogorski državljanin neće ostati bez državljanstva matične zemlje“, piše u saopštenju.

Crna Gora, ističu, ne zaboravlja nijednog svog državljanina gdje god i koliko dugo se on nalazio, živio i radio, prenosi Portal Luča.

Navode da se prema svojoj dijaspori naša zemlja odnosi sa posebnim senzibilitetom, imajući u vidu da je ona sastavni dio crnogorskog bića, kao i da igra važnu i aktivnu ulogu u razvoju države.

„Predloženim izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta crnogorskoj dijaspori ne osporava se državljanstvo, a biračko pravo će koristiti u skladu sa Ustavom i zakonima Crne Gore. Vlada ni u ovom slučaju, kao ni do sada, svoje građane neće dijeliti po nacionalnoj, vjerskoj i političkoj osnovi“, poručuju u saopštenju.

Crna Gora, kažu, razumije značaj naše iseljeničke zajednice i u obavezi su da njeguju bliske veze sa dijasporom, pokazujući joj da nije zaboravljena.

„U zajedničkom razgovoru, potrebno je da identifikujemo sve izazove, kako bismo prevazišli prepreke i stvorili mogućnosti za unapređenje saradnje. Svjesni smo koliko je važno da crnogorski iseljenici i njihovi potomci širom svijeta, imaju osjećaj i čvrsto uvjerenje da u matici imaju oslonac i podršku“, zaključuju u saopštenju.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!