“Uživa u mom strahu. Osjećam taj zadah. Kao miris truleži”: Glumica Merima Isaković optužila Branislava Lečića za silovanje kada je imala samo 18 godina

Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta. “Opraštam ti”, rekla sam mu tada, prije četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći šta se desilo”. Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovijest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja…“, navodi Merima Isaković u tekstu u Nedeljniku

Merima Isaković, koja je bila jedna od najvećih mladih glumačkih zvezda Jugoslavije, prvi put posle 43 godine je otvorila dušu za Nedeljnik i progovorila o tome kako ju je zlostavljao glumac Branislav Lečić.

U tekstu za novi Nedeljnik glumica, koju pamtimo po ulozi Jovane Lukine, progovorila je o užasnom iskustvu koje je doživjela kao studentkinja glume, prenosi portal nova.rs.

Ovo su kratki izvodi iz njenog svjedočanstva.

Branislav Lečić (Foto: Printscreen/N1)

„Bilo mi je 18 godina. Jesen 1978. Ugurao me u stan. Skinuo mi haljinu. Ne pokušavaj da vrištiš. Niko te neće čuti. Oborio me na pod. Osjećala sam kako me lomi. Boliiii svaka koščica. Samo ne ovako. Molim te Bože! Ako uspije umrijeću noćas. Uživa u mom strahu. Osjećam taj zadah. Kao miris truleži. Zastrašujuć pogled. Prazan i crn. Oči bez duše…

***
Osjećam potrebu da danas kažem istinu i molim naš narod da ovo pažljivo pročita. Nasilnik koji je zamalo uspio da uništi moj život, da ugasi moju mladost, da me kao tama proguta.

***
“Opraštam ti”, rekla sam mu tada, prije četrdeset godina. “Opraštam, ali ne zaboravljam. Ti nikada nećeš shvatiti bol koji si mi nanio. Mnogostruki bol. Ako ikada čujem da si ikome nanio sličnu bol, svima ću reći šta se desilo”.

Ja sam svoju riječ održala. Branislav Lečić izgleda nije. Osjećam moralnu obavezu da podijelim svoje iskustvo u nadi da će moja ispovijest biti podrška i Danijeli Štajnfeld i ostalim žrtvama seksualnog zlostavljanja…“, navodi Merima Isaković u tekstu u Nedeljniku.

Merima Isaković je prije toga u intervjuu za Serbian times takođe govorila o slučaju Branislava Lečića.

„Nije prvi put da čujem o nasilnim postupcima Branislava Lečića. Ja to ponašanje znam. Voljela bih da mogu da vjerujem da je ovo posljednji put“, rekla je ona.

Naslovna strana Nedeljnika (Foto: Twitter)

„Tragedija je buknula kada je 26. jula 2014. godine petnaestogodišnja Tijana Jurić silovana, brutalno mučena i ubijena. Osim osude monstruoznog ubice, nije dovoljno učinjeno ni tad, a ni prije toga da se pomogne žrtvama najstravičnijeg nasilja, kao ni njihovim roditeljima, da se probudi svijest u javnosti, da se organizuje stručna pomoć“, rekla je Merima Isaković.

„DOZVOLA ZA SILOVANJE“

„U nemoralnom napadanju žrtava silovanja učestvuju i neke neartikulisane spisateljice koje se ne mogu nazvati novinarima, jer poštujem novinarstvo kao glas i savjest javnosti, te vidim da zlurade članke nisu mogli napisati novinari. Zapanjujuće je da taj dio javnosti pokušava da iz sve sile iskopa neke priče koje Danijelin život i ponašanje boje u lošem, pa čak i gnusnom svetlu. Na stranu da ostavimo mogućnost da su te njihove optužbe Danijelinog ponašanja istinite ili lažne.

Istovjetno ponašanje dijela javnosti je bilo posle ispovijesti učenica i učenika iz Aleksićeve škole glume. Napali su ispovijesti žrtava ogavnim riječima koje se ponavljaju i sada u slučaju Danijele Štajnfeld: ‘Šta je do sada čekala da to ispriča? Koji su njeni motivi? Šta je tražila to je i dobila!’

Da li ovako ogromni napori da okaljaju Aleksićeve žrtve, a sada i Danijelu, znače da ovi koji veoma glasno podržavaju Lečića smatraju da je dozvoljeno silovati osobu ako ona nosi provokativne majice i igra u erotskim scenama?

Još je nešto, izuzetno značajno, skriveno u njihovom ogromnom naporu da okaljaju Danijelu, a to je da te ‘javne sudije’ praktično daju ‘dozvolu da Danijela bude silovana’, zbog navodno nepriličnog javnog slikanja jedne glumice?! Time implicitno priznaju da vjeruju da je Lečić počinio silovanje.

Nekoliko žrtava Aleksićevog silovanja se postepeno javilo pa je bilo izloženo vrijeđanju u javnosti. To otvara pitanje: koliko je skrivenih žrtava koje nemaju smjelosti da izađu u javnost jer se boje da će biti razapeti? Da li je svijest velikog dijela javnosti tako zastrašujuće niska? Na žalost nije prvi put da, što i Njegoš reče, pučina bezumno sudi“, navodi Merima Isaković za Serbian times.

Ona je podsjetila i na slučaj Mike Aleksića.

„Nedavno je otkriveno da je ‘učitelj glume’ Mika Aleksić, držao školu glume u kojoj je seksualno i mentalno zlostavljao učenike. Sada se eto, mlada glumica, Danijela Štajnfeld, odlučila na očajnički potez izlaganja svog dramatičnog iskustva, ne bi li spasila djecu koja su pozvana da iz Aleksićeve tragične škole glume pređu u ruke drugog nasilnika. Verujem da je ovo bila zastrašujuća vizija Danijele Štajnfeld, a da je njena ispovijest njen iskreni motiv da spriječi dalja silovanja“, rekla je Merima Isaković.

Branislava Lečića nedavno je glumica Danijela Štajnfeld optužila da ju je napastvovao prije nekoliko godina dok je sa njim radila na jednom projektu.

Danijela je ispričala da je bila silovana kada je imala svega 21 godinu, zbog čega se, kako je govorila, i preselila u Ameriku. Glumica je prethodno u dokumentarcu “Drži me čvrsto” rekla kako ju je silovao jedan moćnik iz domaće filmske industrije, čije ime nije željela da otkriva.

Glavna fotografija: Merima Isaković u filmu “Jovana Lukina” (Printscreen)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!