Mustajbašić Ličina: Izmjenama Zakona Vlada će trajno eliminisati iseljenike iz biračkog spiska

Pomažemo Crnoj Gori kad god treba, zapošljavamo svoju rodbinu koja iz Crne Gore odlazi iz ekonomskih razloga, onima koji ostaju šaljemo novac. Dijaspora svake godine putem doznaka u Crnu Goru pošalje skoro pola milijarde eura zabilježenog novca. Isto toliko u Crnu Goru uđe preko drugih kanala, prijatelja, porodice, komšija, kroz ulaganja u nekretnine, biznis, plaćanje poreza i dr. Po ovom pitanju ćemo takođe preduzeti odgovarajuće korake, odnosno prekinuti određene donacije, projekte i sl, a u skladu sa budućim odlukama ove vlasti. Dijaspora već intenzivno razgovara o mogućnosti organizovanja protesta ispred naših DKP-a u svijetu, kao i mogućnosti podnošenja kolektivne tužbe protiv države Crne Gore, piše u saopštenju

Izmjenama Zakona o registrima prebivališta i boravišta, kako smatraju u Zajednici crnogorskih udruženja u Njemačkoj, više je nego jasna namjera nove parlamentarne većine da birački spisak prilagodi svojim interesima kroz ispisivanje dijaspore, koju nova Vlada, zbog činjenice da se dominantno radi o crnogorskim patriotama i suverenistima, očigledno doživljava kao nelojalnu kategoriju ljudi.

Kako navodi u saopštenju predsjednica Zajednice Emira Mustajbašić Ličina, po ovom pitanju će preduzeti odgovarajuće korake, odnosno prekinuti određene donacije, projekte i slične aktivnosti, a u skladu sa budućim odlukama ove vlasti.

Ličina kaže da je jednim istim udarcem Vlada je namjerila da pod parolom “pomirenja”, trajno eliminiše dijasporu i državljane Crne Gore na privremenom radu u inostranstvu, a istovremeno izvrši upisivanje raseljenih lica, ignoriše i nagrađuje duplo upisane birače u biračke spiskove susjednih zemalja.

“Mi nijesmo zaboravili, a neki očigledno jesu, da je dijaspora Crne Gore većinom satkana od onih koji su pobjegli od zločina i nesigurnosti, od ratova koje su izazvali upravo oni koje ova vlast pokušava da rehabilituje i relativizuje njihove zločine. Oni koji su atakovali na pripadnike manjinskih naroda, prognali nas, a sada bi da dovrše započeto, da nas u korijenu odstrane, oduzimajući nam prava koja nam kao crnogorskim državljanima pripadaju. Po drugi put dijaspora je na meti sulude politike od koje je većina nas i pobjegla devedesetih godina prošlog vijeka, jer nema drugog objašnjenja za brisanje ‘dijaspore iz Luksemburga’, osim kao brisanje lica iz biračkog spiska po etničkom ključu”, smatra Ličina.

Zapitala se da li u novoj Vladi Crne Gore postoji neko dovoljno svjestan i savjestan da razmisli o njima i njihovim sudbinama, da li se pitaju je li ovo njihov izbor, želja, prenosi rtcg.me.

“Očigledno je da smo ovdje došli silom prilika, a da smo i srcem i dušom u domovini. Mi smo organizovani po crnogorskim udruženjima, savezima, svaki svoj slobodan trenutak posvećujemo Crnoj Gori. Kako se ne zapitaju zašto ulažemo u Crnu Goru, zašto pomažemo i pokrećemo akcije za svoj zavičaj i svoje ljude i iz kog razloga smo i pored drugih mogućnosti, zadržali crnogorsko državljanstvo? Crnoj Gori se vraćamo kada god nam se ukaže prilika, izmirujemo sve dažbine vezano za našu imovinu, gradimo i održavamo je. Pomažemo Crnoj Gori kad god treba, zapošljavamo svoju rodbinu koja iz Crne Gore odlazi iz ekonomskih razloga, onima koji ostaju šaljemo novac. Dijaspora svake godine putem doznaka u Crnu Goru pošalje skoro pola milijarde eura zabilježenog novca. Isto toliko u Crnu Goru uđe preko drugih kanala, prijatelja, porodice, komšija, kroz ulaganja u nekretnine, biznis, plaćanje poreza i dr. Po ovom pitanju ćemo takođe preduzeti odgovarajuće korake, odnosno prekinuti određene donacije, projekte i sl, a u skladu sa budućim odlukama ove vlasti. Dijaspora već intenzivno razgovara o mogućnosti organizovanja protesta ispred naših DKP-a u svijetu, kao i mogućnosti podnošenja kolektivne tužbe protiv države Crne Gore”, piše u saopštenju.

Normalna država i normalna vlast, kako kaže Ličina, omogući dijaspori pravo glasa u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, a ne da isto ukida onima koji svoje biračko pravo ostvaruju isključivo u Crnoj Gori.

“Jasna je nama u dijaspori misija nove vlasti u Crnoj Gori, kao i da za njih cilj opravdava sredstva, no gospodo eksperti morate se naučiti da se do cilja u civilizovanom svijetu dolazi na zakonit način i ne ugrožavajući ničija prava”, navodi Ličina podsjećajući na Ustav CG.

Foto: Emira Mustajbašić Ličina (Foto: eMDe Alijansa)

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!