Bajden: Do 19. aprila svi stariji od 18 godina moći će da se prijave za vakcinu

“Nismo još došli do cilja. Još nam predstoji mnogo posla. Još smo u trci između života i smrti. Dok ne vakcinišemo veći broj ljudi, potrebno je da svi peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske”, naglasio je američki predsjednik i poručio da nije vrijeme “za slavlje”

Predsjednik SAD Džo Bajden objavio je u utorak da je za oko dvije nedjelje ubrzao rok do kojeg bi američke države trebalo da omoguće svim odraslima da se prijave za vakcinu protiv koronavirusa.

“To znači da će do 19. aprila, u svakom dijelu zemlje, svi odrasli stariji od 18 godina moći da se prijave za vakcinu. Nema više zbunjujućih pravila. Nema više zbunjujućih restrikcija”, rekao je Bajden u obraćanju u Bijeloj kući.

Prvobitni rok bio je 1. maj, prenosi Glas Amerike.

Bajden je takođe objavio da je od njegove inauguracije 20. januara dato više od 150 miliona doza vakcine, te da je administracija na putu da ostvari novi cilj: da za prvih 100 dana njegovog mandata bude primljeno 200 miliona doza.

Bajdenov prvobitni plan je bio 100 primljenih doza vakcine do kraja prvih 100 dana mandata.

Predsjednik je rekao da je više od 80 odsto nastavnika i zaposlenih u školama primilo najmanje jednu dozu vakcine. Međutim, upozorio je da se šire novi sojevi koronavirusa i da to dovodi do rasta broja slučajeva.

“Nismo još došli do cilja. Još nam predstoji mnogo posla. Još smo u trci između života i smrti. Dok ne vakcinišemo veći broj ljudi, potrebno je da svi peru ruke, drže socijalnu distancu i nose maske”, naglasio je američki predsjednik i poručio da nije vrijeme “za slavlje”.

Podsjetio je građane da su za dvije od tri odobrene vakcine u SAD potrebne dvije doze koje se daju u razmaku od nekoliko nedjelja i da ne dolazi odmah do pune zaštite.

Uoči govora u Bijeloj kući, predsjednik je posjetio centar za vakcinaciju protiv Kovida 19 u Virdžiniji, gdje je rekao da se nada da će SAD imati dovoljno doza vakcine da počnu da ih “uskoro” isporučuju drugim zemljama.

“Ovo nije nešto što možemo samo da riješimo u Americi, ako ne riješimo širom svijeta. Ne možete da izgradite zid ili dovoljno visoku ogradu da spriječite dolazak virusa”, rekao je Bajden.

Bajden “potvrđuje javnosti da svi mogu da prime vakcinu širom zemlje”, rekla je novinarima portparolka Bijele kuće Džen Psaki. To znači da Amerikanci više ne moraju da provjeravaju na sajtovima državnih i lokalnih vlasti da li ispunjavaju uslove za imunizaciju, dodala je Psaki.

Bajdenov šef kabineta Ron Klejn tvitovao je da “guverneri – demokrate i republikanci – rade sa Bijelom kući da se ubrza progam vakcinacije”.

Najava imunizacije svih odraslih je donekle simbolična s obzirom na to je više američkih država već saopštilo da će omogućiti vakcinaciju svih stanovnika prije 1. maja, prvobitnog roka. Državama će ove nedjelje takođe biti isporučene velike zalihe vakcina.

Predsjednik je prošle nedjelje objavio da će do 90 odsto odraslih moći da se vakciniše do 19. aprila. Međutim, građani i dalje moraju da zakažu vakcinaciju.

Bijela kuća je u ponedjeljak saopštila da je više od 40 odsto odraslih primilo najmanje jednu dozu, a da je gotovo 25 odsto u potpunosti vakcinisano (primilo sve potrebne doze vakcine).

Među starijima, 75 odsto je primilo najmanje jednu dozu, dok je više od 55 odsto u potpunosti vakcinisano.

U SAD su odobrene tri vakcine – kompanija Fajzer/Bajontek i Moderna koje se daju u dvije doze i Džonson i Džonson za koju je potrebna jedna.

Kovid 19 je odnio više od 555.000 života u Americi.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!