Biden planira da uloži 2.000 milijardi dolara u infrastrukturu

Plan predviđa ulaganje 620 milijardi dolara u transport, uključujući obnovu 32.000 kilometara piuteva i auto-puteva, popravak hiljada mostova i dvostruko veća savezna izdvajanja za javni prevoz. Bidenov plan predviđa i “podsticanje revolucije električnih automobila” izgradnjom mreže 500.000 punionica, zamjenom 50.000 javnih vozila na dizel i elektrifikacijom 20 odsto školskih autobusa

Američki predsjednik Joe Biden predložiće u srijedu 2.000 milijardi dolara vrijedan plan ulaganja u infrastrukturu, kojim želi da modernizuje američku saobraćajnu mrežu, što će otvoriti milione radnih mjesta i omogućiti zemlji da bude uspješnija od Kine.

Prva faza plana, koji će demokratski predsjednik predstaviti u govoru u Pittsburghu, obuhvatit će velika ulaganja u razdoblju od osam godina, prenosi Hina, pozivajući se na AFP.

Plan predviđa ulaganje 620 milijardi dolara u transport, uključujući obnovu 32.000 kilometara piuteva i auto-puteva, popravak hiljada mostova i dvostruko veća savezna izdvajanja za javni prevoz.

“REVOLUCIJA ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA”

Biden želi da taj plan bude jedna od njegovih glavnih politika.

Ulaganja će se djelimično pokriti povećanjem korporativnog poreza sa 21 na 28 odsto, prenosi Al Jazeera.

“Predsjednik predlaže da se iz temelja reformiše zakon o korporativnom porezu, kako bi podsticao otvaranje radnih mjesta i ulaganja… i osigurao da velike korporacije plaćaju svoj pravedni dio”, rekao je visoki funkcioner Bidenove administracije.

Novi predlog zakona dolazi nedugo nakon što je Kongres usvojio gotovo 2.000 milijardi dolara vrijedan program podsticaja ekonomiji zbog pandemije COVID-19.

Bidenov plan predviđa i “podsticanje revolucije električnih automobila” izgradnjom mreže 500.000 punionica, zamjenom 50.000 javnih vozila na dizel i elektrifikacijom 20 odsto školskih autobusa.

Infrastrukturu žele da učine otpornijom na klimatske promjene.

Budući da veliki dio američke infrastrukture potiče iz 1950-ih, mnogi Amerikanci sanjaju o novim outevima, mostovima, prugama i aerodromima.

No, politički konsenzus o ostvarenju Bidenovog plana biće teško postići.

KO ĆE TO PLATITI?

Njegovi prethodnici Barack Obama i Donald Trump imali su velike ambicije i dali su velika obećanja u tom pogledu, ali nisu puno postigli.

Glavno pitanje je ko će to platiti.

“Mislim da se sada pruža velika prilika da se osigura podršaka obje stranake za veliku, smjelu viziju kad je riječ o infrastrukturi”, rekao je ministar saobraćaja Pete Buttigieg.

“Amerikance ne treba puno uvjeravati da bi shvatili da moramo učiniti velike stvari kad je u pitanju naša infrastruktura”, dodao je ministar.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!