Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svjedoka genocida traže izvinjenje Leposavića

“Niko više ne može da vrijeđa žrtve. Mi to nećemo dozvoliti. Ako nam ne ponudi izvinjenje, mi ćemo u dogledno vrijeme podnijeti tužbu protiv njega. Mislim da je to sramno od čovjeka koji treba da traži istinu i gaji poštovanje prema majkama. Trebalo je da bude čovjek koji će graditi ljubav, a ne mržnju”, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Munira Subašić, predsjednica pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“

Pokret „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ i Udruženje žrtava i svjedoka genocida zatražili su izvinjenje crnogorskog ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića „zbog negiranja genocida u Srebrenici“.

Iz Evropske unije je saopšteno da osuđuju „svako poricanje, relativizaciju ili pogrešno tumačenje genocida u Srebrenici“.

“Niko više ne može da vrijeđa žrtve. Mi to nećemo dozvoliti. Ako nam ne ponudi izvinjenje, mi ćemo u dogledno vrijeme podnijeti tužbu protiv njega. Mislim da je to sramno od čovjeka koji treba da traži istinu i gaji poštovanje prema majkama. Trebalo je da bude čovjek koji će graditi ljubav, a ne mržnju”, rekla je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Munira Subašić, predsjednica pokreta „Majke enklave Srebrenica i Žepa“.

Ministar Leposavić je na sjednici crnogorskog parlamenta 24. marta, odgovarajući na poslaničko pitanje da li je, kao ministar pravde i ljudskih i manjinskih prava, spreman da prizna da se u Srebrenici dogodio genocid, rekao da ne može da prizna ili ne prizna događaj „o kojem nema saznanje“.

“Ja sam spreman da priznam da je u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedvosmisleno utvrdi”, izjavio je Leposavić.

Leposavić, inače doktor međunarodnog prava, rekao je da je sud u Hagu gdje je suđeno za genocid u Srebrenici, „izgubio svoj legitimitet“.

Izjava Leposavića naišla je na brojne kritike i osude, prenosi Portal Luča.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!