Perović pisao Popi i Krivokapiću: Vlada zbog pukog revanšizma kida veze sa dijasporom i sprema razrješenja rukovodećeg kadra Uprave za dijasporu

Vladin revanšistički odnos prema rukovodstvu Uprave za dijasporu i ignorantski odnos prema Savjetu za saradnju sa dijasporom, može da se tumači i kao znak da aktuelna Vlada iseljeništvo doživljava kao “nelojalnu kategoriju ljudi”, samo zato što dijaspora ne želi da bude saučesnik u negiranju svih pozitivnih tekovina i dostignuća od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

Predsjednik Savjeta za saradnju s dijasporom prof. dr Milenko A. Perović uputio je juče pisma šefici Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oani Kristini Popa i premijeru Zdravku Krivokapiću povodom namjere Vlade da, neznantnom izmjenom u nazivu državnog organa, razriješi aktuelno rukovodstvo Uprave za dijasporu, uprkos rezultatima koje je ovaj državni organ ostvario na povezivanju naše dijaspore sa matičnom državom, pišu Dnevne novine.

U pismu šefici Delegacije EU, upućenog u ime Savjeta čiji je predsjednik, profesor Perović navodi kako vjeruje da Popa treba da bude informisana, kao i da treba da se direktno uključi u rješavanje problema koji pogađa crnogorsku dijasporu.

Perović navodi da Vlada Crne Gore, “očigledno motivisana pukim revanšizmom”, priprema najnoviju, petu po redu, izmjenu Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave, kojom je namjerila da neznatno izmijeni naziv organa zaduženog za odnose i saradnju Crne Gore sa svojom dijasporom (iz „Uprave za dijasporu” u „Upravu za saradnju sa dijasporom iseljenicima”), i da na osnovu te izmjene razriješi rukovodeći kadar ovog organa”.

Uprava za dijasporu je, podsjeća Perović, relativno mlad državni organ, osnovan oktobra 2013. godine, koji je za svega sedam godina od osnivanja uradio mnogo na unapređenju odnosa i veza sa svojom dijasporom.

“Zalaganjem upravo ovog organa usvojen je prvi Zakon o saradnji Crne Gore sa dijasporom, a normativno i funkcionalno odnosi i saradnja sa dijasporom na najvišem nivou su od početka institucionalnih veza Crne Gore sa svojom dijasporom, šezdesetih godina prošlog vijeka”, kaže on.

Iako se, ističe, aktuelna vlada deklarativno zalaže za reformu državne uprave uz zadržavanje stručnih kadrova, smjena rukovodstva Uprave za dijasporu koje iza sebe ima nesporne rezultate još jedan je dokaz da je ‘ekspertska’ Vlada duboko politički motivisana i da nije u stanju izbjeći revanšizam čak ni u situaciji kada se dokazano radi o uspješnom menadžmentu i kadru kojem je u Crnoj Gori teško naći zamjenu.

“Ovu sječu dokazanih i stručnih kadrova crnogorska dijaspora dodatno tumači i kao nastavak neodgovornog odnosa prema manjinama koje su i formalno isključene iz rada Vlade, a od kojih je većinski sastavljena crnogorska dijaspora”, navodi se u pismu Perovića, uz podsjećanje da je crnogorska dijaspora dala namjerljiv doprinos obnovi nezavisnosti, među prvima pružila apsolutnu podršku matičnoj državi na putu ka EU i NATO, te da će i dalje čvrsto stajati uz progresivne snage Crne Gore.

Perović u ime Savjeta za saradnju sa dijasporom i u ime cjelokupne crnogorske dijaspore upućuje molbu da se šefica Delegacije EU “založi za zaštitu temeljnih vrijednosti EU”.

“A tu, prije svega, mislimo na jačanje vladavine prava, kao i unapređenje profesionalnosti i vrednovanja zasluga u reformi državne uprave. Očekivanja su crnogorske dijaspore da u konkretnom slučaju Delegacija EU u Crnoj Gori direktno upozna i upozori donosioce odluka na protivzakonito djelovanje i sačuva Upravu za dijasporu od dalje degradacije”, navodi se u pismu uz ocjenu da “Vlada stvara atmosferu linča i konstantno podiže tenzije u društvu, na što je obavezna da ukaže i skrene pažnju i Delegacija EU u Crnoj Gori”.

U obraćanju premijeru Krivokapiću profesor Perović navodi da Savjet za saradnju sa dijasporom iseljenicima skreće pažnju Vladi na potrebu da uvaži brojne sugestije i preporuke koje su iseljenici artikulisali preko Savjeta.

“Istovremeno upozoravamo da svako protivzakonito postupanje, tj. politički revanšizam prema rukovodstvu Uprave za dijasporu vodi degradaciji ovog državnog organa, raskidu već uspostavljenih veza i saradnje, kao i ozbiljnim sumnjama u motive za ovakvo postupanje, zbog čega Vlada može očekivati da ćemo, ukoliko se to desi, u državama u kojim živimo obavijestiti sve adrese o karakteru i stvarnim namjera aktuelne Vlade Crne Gore”, navodi se u pismu.

Vladin revanšistički odnos prema rukovodstvu Uprave za dijasporu i ignorantski odnos prema Savjetu za saradnju sa dijasporom, kako dalje navodi, može da se tumači i kao znak da aktuelna Vlada iseljeništvo doživljava kao “nelojalnu kategoriju ljudi”, samo zato što dijaspora ne želi da bude saučesnik u negiranju svih pozitivnih tekovina i dostignuća od obnove crnogorske nezavisnosti 2006. godine.

“Novu dijasporu ne možete stvoriti, kao ni prenebregnuti činjenicu da od dijaspore, odnosno novca koji ona šalje, živi dobar dio sjevera Crne Gore, a Crna Gora godišnje u vidu doznaka ima oko 500 miliona priliva. Samo je ova činjenica dovoljna da se i aktuelna Vlada Crne Gore opredijeli za suptilniju politiku i odnos prema heterogenoj crnogorskoj dijaspori, kojoj je, bez obzira kako Vam u ovom trenutku izgledala njena multinacionalna struktura, uvijek je bila lojalna Crnoj Gori, odnosno interesima svih njenih građana”, piše u pismu.

U pismu stoji da Izvještaj o radu Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima upućen resornom ministarstvu, iz dosad nepoznatih razloga nije razmatran, te da je neobjašnjivo da legalni i legitimni savjetodavni organ Vlade Crne Gore, Savjet za saradnju Crne Gore sa dijasporom-iseljenicima ni do 24. marta nije dobio službeni akt, zaključak ili obavještenje Vlade o Izvještaju.

“Ovaj ignorantski odnos prema zakonom utvrđenim obavezama, mnogo govori o odnosu zvanične Crne Gore prema njenoj ukupnoj dijaspori, zbog čega je među dijasporom sve veće nezadovoljstvo radom i politikom koju sprovodi aktuelna Vlada Crne Gore. Stoga smo u dostavljenom Izvještaju naveli brojne preporuke za nastavak pozitivnog trenda unapređenja odnosa i veza Crne Gore sa svojom dijasporom. Svjesni političkog momenta, ali i nepoznavanja problematike, željeli smo da kao savjetodavno tijelo Vlade korektno istupimo i ispunimo ono što se od nas i očekuje, a to je davanje doprinosa u kreiranju politike saradnje sa dijasporom.

Normativno, institucionalno i funkcionalno odnosi i saradnja sa dijasporom na najvišem su nivou još od početka institucionalnih veza Crne Gore sa svojom dijasporom, šezdesetih godina prošlog vijeka. Uprava za dijasporu je obnovila pokidane veze i ostvarila kvalitetnu komunikaciju i saradnju sa svim pojedincima i udruženjima koje Crnu Goru doživljavaju kao matičnu državu ili je prepoznaju kao zemlju porijekla, tj. baštine njene antifašističke vrijednosti i multinacionalni i multivjerski sklad”, navodi u pismu profesor Perović.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!