Crna Gora počasni gost Festivala “Dani kulturnog nasljeđa” u UAE, folkloraši i naš paviljon oduševili publiku

Našu delegaciju čine: prvi ansambl KIC-a “Budo Tomović” sa koreografom Eminom Đečević, muzičari na čelu sa Aleksandrom Magovčevićem, vokalna solistkinja Anđela Ulićević, kao i grafički dizajner i fotograf Damir Murseljević. On se na festivalu predstavlja sa 30 radova koji su odmah privukli pažnju posjetilaca. Osim nastupa našeg ansambla, prezentacije izvorne pjesme i naših tradicionalnih nošnji, na crnogorskom paviljonu nalaze se autentični crnogorski proizvodi, suveniri, turstičke promo brošure i flajeri

Crna Gora je počasni gost Festivala “Dani kulturnog nasljeđa” (Sharjah Heritage Days) u Šardži, jednom od sedam arapskih emirata, a našu državu na ovoj prestižnoj smotri kultura i tradicija cijelog svijeta predstavlja Folklorni ansambl Kulturno – informativnog centra “Budo Tomović”.

Pod sloganom “Kulturno nasljeđe nas okuplja”, festival se održava 18. put, od 20. marta do 10. aprila, u srcu Šardža, udaljenog 20-tak minuta od Dubaija.

Festival je svečano otvorio Nj. E. Šeik Fahim bin Sultan Al Qasimi, predsjedavajući Odjeljenja za Vladine odnose Šardže. U društvu direktora Festivala Aziza Al Musalama, crnogorskog otpravnika poslova u UAE Dragiše Dragnića, predstavnika diplomatskog kora u UAE, direktorice KIC-a Snežane Burzan Vuksanović i drugih predstavnika zemalja učesnica, on je obišao sve paviljone festivala i na taj način i otvorio bogata kulturna dešavanja, kako u paviljonima država, tako i na više pozornica i trgova festivala.

Posebnu pažnju i interesovanje pokazao je za crnogorski paviljon, bogato ukrašen državnim obilježjima, u centralnom dijelu tog pravog malog festivalskog grada. Otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u UAE Dragiša Dragnić čestitao je odličan nastup crnogorskim folklorašima i muzičarima naglašavajući da su pravi promoteri najljepše tradicije naše države.

Inače, vlada i veliko interesovanje medija i za naš paviljon i za nastupe umjetnika, pa je ansambl na otvaranju festivala uz pratnju orkestra odigrao crnogorske igre, uživo za nacionalnu TV Šardža. Svake večeri ansambl se predstavlja sa po tri koncerta, na različitim festivalskim lokacijama, a folklorni program čine narodne igre (Crna Gora, Vrsuta, Boka, Gusinje i Rožaje) uz orkestarsku pratnju.

U organizaciji Instituta za očuvanje nasljeđa Šardže (Sharjah Institute for Heritage), festival je osmišljen da ove godine kroz učešće 29 država i 500 različitih događaja i aktivnosti ponudi posjetiocima jedinstvenu priliku da uživaju u različitim kulturama i tradicijama.

Ples i igra, rukotvorine, bogatstvo ukusa, šarenolika odjeća i nošnje kako sa prostora UAE, ali i iz brojnih država svijeta, predstavljeni su posjetiocima na festivalu koji je najveći ovog tipa i sa najdužom tradicijom u Emiratima, a slavi lokalnu i globalnu kulturu.

Našu delegaciju čine: prvi ansambl KIC-a “Budo Tomović” sa koreografom Eminom Đečević, muzičari na čelu sa Aleksandrom Magovčevićem, vokalna solistkinja Anđela Ulićević, kao i grafički dizajner i fotograf Damir Murseljević. On se na festivalu predstavlja sa 30 radova koji su odmah privukli pažnju posjetilaca. Osim nastupa našeg ansambla, prezentacije izvorne pjesme i naših tradicionalnih nošnji, na crnogorskom paviljonu nalaze se autentični crnogorski proizvodi, suveniri, turstičke promo brošure i flajeri. Podršku za realizaciju ove turneje pružili su i NTOCG, TO Podgorica, Glavni grad, kao i nekoliko privatnih preduzeća i kompanija (preduzeće Nova Pobjeda, “Niti od zlata Bulatović – ručni radovi”, PG district, Mika Raw Jewerly, domaće proizvode obezbijedili su Savez pčelarskih organizacija Crne Gore, Crnogorski med, Farma koza Vuković – Gornji Bandići, Udruženje maslinara Crne Gore, Agate radionica, kozmetika Helena, prirodna kozmetika Jelena).

Prenoseći impresije u ime delegacije, direktorica KIC-a Snežana Burzan Vuksanović kazala je da je čast biti počasni učesnik festivalske smotre u Šardži, te da će do 30. marta, do kada traje njihovo učešće, na najbolji način reprezentovati našu zemlju.

“Sa oduševljenjem smo prihvatili poziv, pogotovo jer su zbog situacije sa pandemijom virusa i turneje ansambla duže vremena izostale. Ovo je divna prilika da folklorni ansambl KIC-a ponovo dostojno predstavi Podgoricu i Crnu Goru ostatku svijeta, igrom i pjesmom, mladošću i ljepotom, kako mu i priliči”, istakla je Burzan Vuksanović.

Folklorni ansambal KIC-a, ali i KUD “Njegoš” sa Cetinja koji će na festivalu učestvovati tokom aprila, veliku zahvalnost duguju dosadašnjoj ambasadorki Crne Gore u UAE gđi Duški Jeknić, otpravniku poslova gdinu Dragniću, kao i Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore na velikoj podršci, jer su otvorili vrata crnogorskim kulturnim poslenicima i omogućili im da se predstave u Emiratima na ovom istaknutom festivalu. prenosi Portal Analitika.

Na festivalu učestvuju i Bjelorusija, Sjeverna Makedonija, Tadžikistan, Saudijska Arabija, Kuvajt, Maldivi, Italija, Holandija, Francuska, Španija, Sudan, Maroko, Indija, Tunis, Irak…

Foto: KIC “Budo Tomović”

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!