Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta podržalo FKCJ: Postojanje i njegovanje crnogorskog jezika je garantovano Ustavom

Iz društva su saopštili da su uvijek promovisali crnogorski jezik ističući, prije svega, njegovu važnu ulogu u očuvanju crnogorskog nacionalog bića

Crnogorsko Kulturno Društvo (CKD) iz Toronta, kao najstarije udruženje crnogorskih iseljenika na sjevernoameričkom kontinentu (osnovano 1971. godine) pažljivo prati situaciju oko Fakulteta za crnogorski jezik i književnost sa sjedištem na Cetinju.

Iz društva su saopštili da su uvijek promovisali crnogorski jezik ističući, prije svega, njegovu važnu ulogu u očuvanju crnogorskog nacionalog bića.

“Napominjemo, postojanje i njegovanje crnogorskog jezika je garantovano Ustavom koji je na snazi od 22. oktobra 2007, đe se u članu 13 stav 1 kaže: ‘Službeni jezik u Crnoj Gori je crnogorski jezik’. Takođe, bili smo i svjedoci donošenja naknadnog Zakona o obrazovanju 2011. godine kojim je ova ustavna norma djelimično izmijenjena nižim pravnim aktom, ali čija sadržina nije pravno negirala postojanje crnogorskog jezika kao domicilnog u Crnoj Gori. Isto tako, 12. decembra 2017. godine crnogorski jezik je dobio međunarodni ISO kod – CNR, čime je ispunjen uslov za kodifikaciju i katalogizaciju knjiga na crnogorskom jeziku. Gore iznešene činjenjice nam daju za pravo da damo punu podršku FCJK, kao i svim akterima političke scene, koji smatraju da crnogorski jezik je neotuđivi dio Crne Gore”, saopšteno je iz CKD.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!