Crnogorski PEN centar: Upoznaćemo međunarodnu zajednicu s narastajućim talasom fašizacije društva i aktivno stupiti u kontakt sa stranim ambasadama u CG

Crnogorski PEN centar od svojega osnivanja posvećuje posebnu pažnju očuvanju ljudskih i građanskih prava, a dio njegove misije jeste i zaštita ugleda stvaralaca izloženih progonu i pritiscima.U duhu te misije obavezni smo upozoriti na očigledan progon kojem je izložen naš član, Adnan Čirgić, čiji je naučni i intelektualni doprinos Crnoj Gori izuzetan, te drugi stvaraoci i kulturni djelatnici koji su svojim građanskim aktivizmom posljednja brana pred bujicom koja Crnu Goru nastoji lišiti njenih antifašističkih, sekularnih i multikulturalnih temelja, zaključuje se u saopštenju

Crnogorski PEN centar daje punu podršku prof. dr Adnanu Čirgiću i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost koji, kako kažu, ovih teških dana za građansku i slobodnu Crnu Goru pokazuju da politika „srpskog sveta“ predśednika Republike Srbije Aleksandra Vučića nije u potpunosti pokorila Crnu Goru.

“Jučerašnjim okupljanjem Cetinje je kao i mnogo puta dosad bilo protagonist neprekidne borbe za crnogorske vrijednosti proklamovane 21. maja 2006. godine. Civilizovano i gandijevski, kako dolikuje svakome zapošljeniku Fakulteta te stanovniku i stanovnici gospodske Prijestonice, organizatori jučerašnjeg protesta ispred zgrade od nove crnogorske Vlade ugašenog Ministarstva kulture, iskazali su svoje neslaganje sa sistematskim udarom na montenegristiku. Svjestan da dostojanstveno okupljanje cetinjske intelektualne i građanske omladine pokazuje superiornost u odnosu na mračnjačke skupove koji su obilježili prethodnu godinu, honorarno angažovani penzioner, harmonikaš, amaterski pozorišni umjetnik i doktor zanata za zavođenje „podobnog mišljenja“ koji je pekao devedestih godina prošloga vijeka za potrebe Vojislava Šešelja, Dragan Koprivica, neprimjerenim je činom provokativnog slanja poljubaca i gestikuliranja, izazvao revolt Cetinjana koji su mu odgovorili prkosno, onako kako samo oni znaju”, navedeno je u saopštenju Crnogorskog PEN centra.

Ističu da, “budući da se radi o amaterskom pozorišnom umjetniku, čitavu ovu „predstavu“ organizovao je s umišljajem ne bi li bacio ljagu na jedno građansko i mirno okupljanje, koje je do njegove provokacije proteklo u najcivilizovanijem duhu”, prenosi Portal Analitika.

“Zato mu kao PEN centar poručujemo da se okane ovakvih rabota jer one više govore o njemu nego o onima koje pokušava difamirati. Isto tako, apelujemo na njegovu šeficu, ministarku prosvjete, kulture, nauke i sporta, Vesnu Bratić, da prekine s vrijeđanjem Adnana Čirgića i zaustavi pozive na njegov linč koji otvoreno dolaze s te visoke adrese. Jučerašnja objava resornog ministarstva klasična je slika totalitarne prakse obračuna s neistomišljenicima, intelektualcima i slobodnim građanima. Takvi fašistički maniri nijesu primjereni Vladi države koja pretenduje postati dio Evropske unije. Užasavajuće prijetnje upućene prof. dr Adnanu Čirgiću, koje su uslijedile nakon saopštenja Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta, upravo su rezultat crtanja mete ovome istaknutom crnogorskom intelektualcu”, stoji u saopštenju.

Najavljuju da će Crnogorski PEN centar upoznati međunarodnu zajednicu s narastajućim talasom fašizacije društva i aktivno stupiti u kontakt sa stranim ambasadama u Crnoj Gori, “kako bismo ih upoznali s praksama aktuelne Vlade i njenim odnosom prema crnogorskim intelektualcima”.

“Crnogorski PEN centar od svojega osnivanja posvećuje posebnu pažnju očuvanju ljudskih i građanskih prava, a dio njegove misije jeste i zaštita ugleda stvaralaca izloženih progonu i pritiscima.U duhu te misije obavezni smo upozoriti na očigledan progon kojem je izložen naš član, Adnan Čirgić, čiji je naučni i intelektualni doprinos Crnoj Gori izuzetan, te drugi stvaraoci i kulturni djelatnici koji su svojim građanskim aktivizmom posljednja brana pred bujicom koja Crnu Goru nastoji lišiti njenih antifašističkih, sekularnih i multikulturalnih temelja”, zaključuje se u saopštenju.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!