Izložba reprodukcija slika Huana Vladimira Martinovića, umjetnika iz Buenos Ajresa, otvorena u galeriji Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu

Njegov đed Savo Nikov Martinović bio je crnogorski oficir koji je, nakon Božićnog ustanka 1919. godine, emigrirao prvo u Gaetu u Italiji, a odatle u Argentinu, đe se konačno nastanio u provinciji Ćako. Huan Vladimir Martinović je rođen u gradu Kitilipi. U Ćaku je stekao akademsko zvanje magistra vizuelnih umjetnosti. Karijeru je nastavio u Buenos Ajresu đe, osim što se posvetio slikarstvu, radi i kao profesor umjetnosti, dizajna i komunikacije

U Galeriji Crnogorskog kulturnog centra u Lovćencu otvorena je izložba reprodukcija slika Huana Vladimira Martinovića, umjetnika iz Buenos Ajresa, potomka crnogorskih iseljenika u Argentini.

Njegov đed Savo Nikov Martinović bio je crnogorski oficir koji je, nakon Božićnog ustanka 1919. godine, emigrirao prvo u Gaetu u Italiji, a odatle u Argentinu, đe se konačno nastanio u provinciji Ćako.

Huan Vladimir Martinović je rođen u gradu Kitilipi. U Ćaku je, kako je saopšteno iz iz Udruženja Crnogoraca Srbije “Krstaš”, stekao akademsko zvanje magistra vizuelnih umjetnosti. Karijeru je nastavio u Buenos Ajresu đe, osim što se posvetio slikarstvu, radi i kao profesor umjetnosti, dizajna i komunikacije.

Izložbu je otvorio istraživač i organizator crnogorske dijaspore Nenad Stevović, a umjetnik se pośetiocima obratio putem video linka.

U izloženim radovima, dominantno u akvarelu i tinti, zapaža se da autor estetiku magijskog realizma, koja pretpostavlja nešto pretjerano, tumači kao sklad i savršenstvo. Na njegovim slikama, inspirisanim crnogorskim motivima, stvaraju se jedinstveni likovni doživljaji.

Organizator izložbe je Udruženje Crnogoraca Srbije „Krstaš”, uz podršku slikara Huana Vladimira Martinovića i Dragane Otašević, istraživača crnogorske dijaspore iz Buenos Ajresa.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!