KRIK: U Njujorku uhapšen Mileta Miljanić, jedan od najmoćnijih članova balkanskog podzemlja i vođa “grupe Amerika”

Miljanićevo ime je nedavno spomenuto u drugom velikom slučaju u Njujorku – postupku koji se zbog korupcije vodi protiv Džejmsa Kahila, moćnog šefa unije sindikata i bliskog prijatelja guvernera Endrjua Kuoma. Miljanićeve veze u Americi dosežu visoko. Zbog slučaja šverca kokaina Miljanić je u Njujorku optužen 2003. godine, ali suđenje nikada nije počelo – vjerovalo se da je pod zaštitiom neke policijske agencije u Americi

Mileta Miljanić, jedan od najmoćnijih članova balkanskog podzemlja i vođa kriminalnog klana poznatog kao “grupa Amerika”, uhapšen je prošle nedjelje u Njujorku u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) zbog posjedovanja oružja, otkriva KRIK.

Miljanića je uhapsio Federalni istražni biro (FBI), a iz tužilačkih dokumenata se naslućuje da je hapšenje dio neke veće istrage.

O Miljanićevom klanu “Amerika” KRIK je detaljno pisao prošle godine.

Agenti FBI i drugih američkih policijskih agencija su 23. februara pretresli stan u Kvinsu, dijelu Njujorka, u kome je Miljanić živio sa porodicom.

U spavaćoj sobi, u fioci noćnog stočića, agenti su pronašli poluautomatski pištolj.

Miljanić je priznao da je oružje njegovo i potom je uhapšen, piše u dokumentu o istrazi do kog su došli novinari KRIK-a.

Dan kasnije mu je određen pritvor.

U dokumentima se ne navodi zbog čega je tačno pretresan Miljanićev stan, ali se naslućuje da je to dio neke veće istrage.

Naime, u nalogu za pritvor tužilac se poziva na zakon o borbi protiv trgovine drogom.

Sa druge strane, Miljanićevo ime je nedavno spomenuto u drugom velikom slučaju u Njujorku – postupku koji se zbog korupcije vodi protiv Džejmsa Kahila, moćnog šefa unije sindikata i bliskog prijatelja guvernera Endrjua Kuoma.

Miljanićeve veze u Americi dosežu visoko. Zbog slučaja šverca kokaina Miljanić je u Njujorku optužen 2003. godine, ali suđenje nikada nije počelo – vjerovalo se da je pod zaštitiom neke policijske agencije u Americi.

O Miljaniću i njegovom klanu, “grupi Amerika”, KRIK, novinarska mreža OCCRP i češki portal Investigace detaljno su pisali prošle godine otkrivajući kako ovaj klan već decenijama švercuje kokain iz Južne Amerike u Evropu i Afriku, kao i o vezama koje ima u državnim strukturama.

Drugi čovjek ove grupe i Miljanićeva desna ruka, Zoran Jakšić, nalazi se u zatvoru u Peruu gdje je nedavno osuđen na 25 godina robije zbog šverca kokaina.

VEZE SA VOĐOM SINDIKATA

Vođa unije sindikata iz Njujorka Džejms Kahil uhapšen je u oktobru prošle godine i optužen za primanje mita, a u dokumentima američkog tužilaštva koje ga je pratilo i prisluškivalo pominju se i “grupa Amerika” i Mileta Miljanić.

“On je moj čovjek”, kaže Kahil u jednom od prisluškivanih razgovora misleći na Miljanića.

Tužilaštvo navodi i da je Kahil rekao da Miljanić ima “ekipu za masovna ubistva”, kao i da je otkrio da Miljanić i njegov sinovac imaju zajednički građevinski posao – u kome je, međutim, došlo do problema jer mu je Miljanić prijetio, pa se Kahil lično umiješao.

“Prijetio je da će im ukinuti pristup koji imaju kod njega i moći koju ima u sindikatu, ukoliko Majkl Kahil (sinovac) ne napusti partnerstvo sa Miljanićem nepovrijeđen”, piše u tužilačkom dokumentu.

“Ako ga gnjavite, ja odlazim od vas, neću pričati sa vama, otišao sam”, rekao je Kahil, navodi tužilaštvo.

Kahil je sa svojim saradnicima optužen da je tokom prethodne dvije godine primao mito od privatnih firmi i radio na štetu radnika koje je njegov sindikat zastupao.

Vlasnici firmi su, osim novcem, čelnike sindikata podmićivali skupim ručkovima, besplatnim radovima u kući, kao i kućnim aparatima poput ledomata ili mašine za odlaganje otpada.

Niko iz „grupe Amerika” nije optužen u ovom slučaju.

Kahil je veoma blizak guverneru Njujorka Endrjuu Kuomu, koji ga opisuje kao svog kućnog prijatelja.

“Džimi Kahil je moj jako dobar prijatelj i već dugo prijatelj moje cijele porodice, pa vas molim za aplauz Džimiju”, rekao je Kuomo u govoru koji je održao 2017. godine.

“GRUPA AMERIKA”

Mileta Miljanić godinama je na čelu najdugovječnijeg i jednog od najmoćnijih kriminalnih klanova sa naših prostora – poznatog kao “grupa Amerika”.

Grupa je nastala sedamdesetih godina u imigrantskoj srpskoj zajednici u Americi.

Njeni osnivači su bili bliski tamošnjoj kriminalnoj bandi “Vestis2” (Zapadnjaci) koja je bila glavna u njujorškom naselju Paklena kuhinja, ali i čuvenom mafijašu Džonu Gotiju koji je predvodio italijansku porodicu Gambino.

Sumnja se da je “grupa Amerika” počinila niz likvidacija u Srbiji 90-ih godina, a njen tadašnji šef bio je Vojislav Raičević, poznatiji kao Voja Amerikanac.

Grupa je imala jake veze sa službom Državne bezbjednosti i ljudima koji su bliski Jovici Stanišiću, tadašnjem šefu ove obavještajne agencije.

Raičević je nestao 1997. godine i nakon toga upravljanje klanom preuzima Miljanić.

Grupa je od tad, kako su prošle godine otkrili KRIK/OCCRP, razvila mrežu za trgovinu kokainom na čak četiri kontinenta.

Tokom posljednje dvije decenije ukupno je zaplijenjeno više od pet tona kokaina koji je pripadao članovima ovog klana.

Prema informacijama italijanske policije grupa je uspostavila monopol nad pomorskim rutama droge i bila jedan od vodećih aktera u trgovini kokainom između Južne Amerike i Evrope.

Podaci do kojih su novinari došli pokazuju da su članovi grupe održali veze sa srpskom obavještajnom agencijom, preimenovanom u BIA, i nakon Stanišića.

Obavještajci su kriminalcima dostavljali povjerljive informacije, ali i oružje.

Nekoliko događaja ukazivalo je da su vjerovatno imali zaštitu i u Americi.

Miljanić je, naime, pobjegao iz Italije 2010. godine, prije nego što je odslužio zatvorsku kaznu za šverc kokaina.

Nakon toga nije se ni trudio da se sakrije i nastavio je da živi u Njujorku.

Nikada nije izručen Italiji.

Osim toga, u Njujorku je još 2003. godine protiv njega podignuta optužnica za šverc droge – ali suđenje nije nikada zakazano.

U maju 2016. godine Miljanić se pojavio na snimku iza Ivice Dačića, tada ministra spoljnih poslova Srbije, tokom njegove posjete ostacima izgorjele srpske crkve na Menhetnu, u srcu Njujorka.

Dačić je novinarima KRIK-a tada kazao da Miljanića ne poznaje i da mu je on predstavljen kao glavni donator crkve.

“Rekli su mi da je (Mileta Miljanić) crkvi dao više para nego svi oni tamo. Nisam znao da će to da me zadesi. Više ne smiješ ni u crkvu da ideš”, rekao je tada Dačić za KRIK.

Miljanić je u Americi bio osuđivan u mladosti, 1984. godine zbog prevare sa kreditnim karticama.

Osuđen je na tri godine zatvora, a poslije odležanih 20 mjeseci dobio je uslovni otpust i izašao iz zatvora.

Foto: KRIK

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!