“Ovaj lopov nam je ukrao crkvu”: Parohijani SPC u Njujorku već tri mjeseca protestuju pred kapijom rezidencije vladike Irineja, ali odgovora nema (VIDEO)

“To je sveštenik koji je dolazio vozom. Znači, ne vozi nikakav auto. Ne samo što se srcem nama dao, dali smo se i mi njemu. To niko nikada uradio s nama nije”, kaže Svetlana Milutinović, stanovnica Njujorka. Jedan od protestanaka dodaje da je vladika potpuno isključio parohijane, raspustio Crkveni odbor i preuzeo finansije crkve. Crkve Sveti Sava je izgorjela u požaru 2016. godine. Pet godine kasnije parohijani kažu da nemaju uvid u obnovu, jer vladika odbija da blagoslovi Crkveni odbor sačinjen od parohijana, prenosi Nova S.

Oko 50 parohijana Srpske pravoslavne crkve u Njujorku već tri mjeseca protestuju pred kapijom rezidencije vladike Irineja.

Oni negoduju jer je vladika Irinej iznenada smijenio sveštenika pravoslavnih Srba u Njujorku.

“Zašto nam je uskraćen naš otac Živojin?”

Na to pitanje, kažu, episkopija ne odgovara.

“To je sveštenik koji je dolazio vozom. Znači, ne vozi nikakav auto. Ne samo što se srcem nama dao, dali smo se i mi njemu. To niko nikada uradio s nama nije”, kaže Svetlana Milutinović, stanovnica Njujorka.

Niti im je, tvrde, ijedan vladika do Irineja ovako okrenuo leđa.

“On je potpuno isključio parohijane, raspustio je Crkveni odbor, preuzeo finansije crkve”, kaže Dušan Dragić, jedan od protestanata.

“Ta crkva je naša svojina. To su naši preci kupili. Ona je zavedena u zemljine knjige kao naša crkva. I mi hoćemo da učestvujemo u poslovanju crkve i u njenom preporodu”, dodaje Dragić.

Crkve Sveti Sava je izgorjela u požaru 2016. godine.

Pet godine kasnije parohijani kažu da nemaju uvid u obnovu, jer vladika odbija da blagoslovi Crkveni odbor sačinjen od parohijana, prenosi Nova S.

“Ovaj lopov ovdje ukrao nam je crkvu. Zbog toga smo mi ovdje sada”, rekao je jedan od protestanata.

A prvom čovjeku Istočno – američke eparhije poručuju:

“Crkva smo mi!

Oko 50 parohijana srpske pravoslavne crkve u Njujorku već tri meseca protestuje pred kapijom rezidencije vladike Irineja. Eparhija i vladika bez odgovora na nasa pitanja

Oko 50 parohijana srpske pravoslavne crkve u Njujorku već tri meseca protestuje pred kapijom rezidencije vladike Irineja. Eparhija i vladika bez odgovora na nasa pitanja

Posted by Medju Nama on Thursday, February 18, 2021

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!