Biden prvog dana potpisao 15 izvršnih uredbi i poništio niz Trumpovih odluka (VIDEO)

Njegovi savjetnici kazali su da uredbe koje je potpisao novi predsjednik uključuju obavezno nošenje maske u svim federalnim institucijama i za sve federalne zaposlene, uspostavu nove kancelarije Bijele kuće za koordinaciju odgovora na pandemiju, zaustavljanje postupka izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i pokretanje američkog povratka Pariskom klimatskom sporazumu

Foto: Printscreen

Američki predsjednik Joe Biden potpisao je 15 izvršnih uredbi nedugo nakon što je dao zakletvu u srijedu, poništavajući niz politika svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.

Potpisujući izvršne uredbe, memorandume i direktive pred novinarima u Ovalnoj sobi u srijedu poslije podne, on je rekao da “nema vremena za gubljenje”.

“Neke od izvršnih uredbi koje danas potpisujem pomoći će u ublažavanju krize s COVID-19. Borićemo se protiv klimatskih promjena kako se do sada nismo borili, promicaćemo rasnu jednakost i podržavati zapostavljene zajednice. To su samo početne tačke”, kazao je Biden, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Njegovi savjetnici kazali su da uredbe koje je potpisao novi predsjednik uključuju obavezno nošenje maske u svim federalnim institucijama i za sve federalne zaposlene, uspostavu nove kancelarije Bijele kuće za koordinaciju odgovora na pandemiju, zaustavljanje postupka izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i pokretanje američkog povratka Pariskom klimatskom sporazumu.

“ISPUNITI DATO OBEĆANJE”

Među uredbama koje se bave imigracijskom politikom Biden je opozvao Trumpovu deklaraciju koja je omogućila finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom i okončao zabranu putovanja u SAD za neke zemlje s muslimanskom većinom.

Potpisivanje u srijedu predstavlja samo početak niza poteza koje će Biden uskoro preduzeti, rekla je njegova predstavnica za medije Jen Psaki.

“Sljedećih dana i sedmica pokretaćemo nove akcije kako bismo odgovorili na izazove i ispunili obećanja koje je novi predsjednik dao američkom narodu”, kazala je Psaki.

Očekuje se da će Biden uskoro takođe opozvati odluke kojima se transrodnim osobama zabranjuje služenje u američkoj vojsci i ukinuti zabranu američkog finansiranja međunarodnih programa planiranja porodica povezanih s pobačajima, prenosi Al Jazeera.

U vezi procesa Trumpovog opoziva, Biden će prepustiti Senatu odluku o tome kako će nastaviti proces suđenja.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi još uvijek nije poslala tekst opoziva Senatu, koji je Donji dom izglasao, a prema senatskim pravilima, suđenje bivšem predsjedniku počeće dan nakon što odluka o opozivu bude primljena.

POJAČATI OGRANIČENJA IRANU

Biden je ranije pozvao senatore da ne dopuste da suđenje Trumpu uspori preostale aktivnosti u prvim danima njegovog mandata.

Psaki je još rekla da će Biden prvi razgovor sa nekim stranim liderom obaviti sa kanadskim premijerom Justinom Trudeauom, a pričaće se o bilateralnim odnosima i odluci Bidena da formalno ukine dozvolu neophodnu da se izgradi naftovod između dvije države.

Psaki je rekla i da SAD planira produžiti i pojačati nuklearna ograničenja Iranu diplomatskim putem, te da će ta tema biti dio razgovora Bidena sa saveznicima.

Biden je rekao da „ukoliko Teheran nastavi sa striktnim poštovanjem nuklearnog sporazuma iz 2015. godine – prema kojem je Iranu zabranjen nuklearni program, a zauzvrat bi ovaj zemlji bile ukinute sankcije – Washington će takođe poštovati sporazum”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!