Kaufman: Dijaspora bosanskih Srba me zamolila da čestitam Dan RS, nisam bio svjestan implikacija

Moram priznati da sam u to vrijeme dan povezivao samo sa osnivanjem podnacionalnog entiteta. Nisam bio svjestan drugih implikacija ovog datuma. Nakon što je kratki video zapis objavljen na mreži, lokalna bosansko-muslimanska zajednica obavijestila me je o ostalim implikacijama ovog datuma, kaže Kaufman. Ističe da je, nakon što je upoznat sa značenjem ovog datuma, odlučio da uputi izvinjenje

Štefan Gaufman (Foto: Printscreen)

Štefan Kaufman, njemački političar koji je još od 2009. član njemačkog Bundestaga kao zastupnik CDU-a (Hrišćansko – demokratska unija), stranke kancelarke Angele Merkel, izazvao je priličnu buru u bosanskohercegovačkoj i regionalnoj javnosti nakon što je objavljena video poruka u kojoj čestita 9. januar, neustavni Dan RS. 

Poslije oštrih reakcija koje su uslijedile, Kaufman je uputio i javno izvinjenje svima koje je uvrijedio svojim postupkom.

KAKO JE DOŠLO DO ČESTITKE

U ekskluzivnom razgovoru za „Avaz“, Kaufman je otkrio kako je zapravo došlo do čestitke.

“6. januara pozvan sam da prisustvujem proslavi pravoslavnog Božića lokalne dijaspore bosanskih Srba u Njemačkoj. U tom kontekstu, zamoljen sam da snimim kratku video poruku za 9. januar, što sam učinio”.

Tvrdi da u tom trenutku nije bio u potpunosti svjestan šta implicira taj datum, odnosno da on mnoge građane Bosne i Hercegovine asocira na najavu masovnih zločina koji su uslijedili tokom agresije na BiH.

“Moram priznati da sam u to vrijeme dan povezivao samo sa osnivanjem podnacionalnog entiteta. Nisam bio svjestan drugih implikacija ovog datuma. Nakon što je kratki video zapis objavljen na mreži, lokalna bosansko-muslimanska zajednica obavijestila me je o ostalim implikacijama ovog datuma”, kaže Kaufman.

Ističe da je, nakon što je upoznat sa značenjem ovog datuma, odlučio da uputi izvinjenje.

“Nikada mi nije bila namjera da vrijeđam nijednu etničku grupu, stoga sam se izvinio. Podsticanje dijaloga između muslimana, Hrvata i Srba u Njemačkoj i Bosni i Hercegovini vrlo mi je važno. Svako ko radi na uspostavljanju federalne Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji ima moju punu podršku”, kazao je član njemačkog Bundestaga. 

NJEMAČKA PODRŽAVA BIH NA PUTU KA ČLANSTVU U EU

Kaufmana su novinari “Avaza” pitali i o njegovom stavu vezano za odnos Njemačke prema Bosni i Hercegovini, posebno u kontekstu činjenice da su neki njegovu izjavu povezali i s potencijalnim imenovanjem njemačkog političara Krisijana Šmita iz sestrinske CSU (Hrišćansko – socijalna unija), za novog visokog predstavnika u BiH, o čemu se posljednjih sedmica uveliko špekuliše.

“Njemačka podržava Bosnu i Hercegovinu na putu ka članstvu u EU. Takođe, podržavamo dijalog između različitih etničkih grupa u Bosni i Hercegovini. Čvrsto vjerujem da će i moj kolega Kristijan Šmit raditi na tim ključnim ciljevima. Duboko žalim što je moja video izjava pokrenula pitanja o odnosu Njemačke prema BiH”, rekao je Kaufman za „Avaz“.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!