Tramp na putu da postane prvi predsjednik protiv koga je dva puta pokrenut opoziv, a to može da ima i opasne posljedice po Ameriku

U trenutku kada bi Senat donio presudu Trampova era ionako bi već prošla. Zbog toga djeluje da je postupak demokrata simboličan, ali ipak nije tako: rezolucijom je, pored Trampove smjene, predviđena i doživotna zabrana obavljanja državnih funkcija. Bio bi to kraj Trampove političke karijere, koji bi u suprotnom ponovo mogao da se kandiduje 2024.

Donald Tramp (Foto: Printscreen/ABC News)

Donald Tramp je jedan od svega tri predsjednika u američkoj istoriji protiv kojih je pokrenut postupak za glasanje o povjerenju, a ukoliko demokrate sprovedu u djelo svoje prijetnje u Kongresu – a sve govori tome u prilog – biće prvi američki šef države protiv koga je takav postupak pokrenut dva puta.

Novina je i to što će postupak, ukoliko zaista bude pokrenut, najvjerovatnije biti završen tek kada smijenjeni predskednik napusti Bijelu kuću. Uprkos tome, demokrate smatraju da je „impičment“ neizbježan.

Većina Amerikanaca još je u šoku zbog upada u Kongres Trampovih pristalica, kojima je Tramp prethodno poslao poruku: “Slabošću nećete ponovo osvojiti svoju zemlju. Ako se ne budite borili kao ludi, više nećete imati zemlju”.

On im je poručio da “natjeraju Kongres da uradi ispravnu stvar“. Rezultat nasilja koje je nakon toga izbilo je sljedeći: petoro umrlih, među kojima i policajac, ali i poražavajući prizori iz sjedišta parlamenta koji su obišli svijet.

Ted Lije (51), demokratski poslanik u Kongresu i koautor rezolucije o izglasavanju nepovjerenja, koju su demokrate zvanično podnijele Predstavničkom domu, smatra da je riječ o pokušaju „rušenja Kongresa uz primjenu sile“. U nacrtu rezolucije predsjednik SAD-a označen je kao „opasnost za nacionalnu bezbjednost“ i prijeti mu tužba zbog „podsticanja na pobunu“.

POKRETANJE POSTUPKA

Pokrenut je postupak za glasanje o povjerenju u parlamentu. Sam postupak vodio bi se u Senatu, koji prvi put zasijeda tek 19. januara. Prema pravilima o „impičmentu“ postupak bi mogao da počne najranije 20. januara u 13 časova. Sat ranije, sa Bajdenovim polaganjem zakletve, ističe Trampov mandat.

U rezoluciji se ističe da se Donald Tramp obratio protestnom skupu svojih pristalica neposredno prije nego što je dio njegovih pristalica krenuo prema Kapitol hilu. Ukazano je da je način na koji im se obraćao ohrabrio i očekivano rezultirao nezakonitim postupcima koji su uslijedili kasnije.

Rezolucija o impičmentu na četiri stranice tereti Trampa za “podsticanje nasilja nad vladom Sjedinjenih Država” kada je iznio lažne tvrdnje o prevarama na izborima i ohrabrio svoje pristalice na skupu ispred Bijele kuće da preduzmu vanredne mjere i zaustave prebrojavanje elektorskih glasova na Kapitolu. Nešto kasnije, izgrednici su izvršili napad na zgradu, pretresli sjedište američke vlade i ubili policajca.

ŠTA ŽELE DEMOKRATE

U trenutku kada bi Senat donio presudu Trampova era ionako bi već prošla.

Zbog toga djeluje da je postupak demokrata simboličan, ali ipak nije tako: rezolucijom je, pored Trampove smjene, predviđena i doživotna zabrana obavljanja državnih funkcija.

Bio bi to kraj Trampove političke karijere, koji bi u suprotnom ponovo mogao da se kandiduje 2024.

KAKVE SU ŠANSE ZA USPJEH?

Slabi su izgledi da će demokrate uspjeti u naumu: u istoriji SAD još nikada nijedan predsjednik nije smijenjen na ovaj način.

Posle 1798. godine – kada je prvi put pokrenut postupak za glasanje o povjerenju protiv senatora Vilijama Blaunta – zabilježena su samo tri slučaja u kojima je Senat ne samo smijenio okrivljene, već im je izrekao i zabranu obavljanja dužnosti. Sva trojica su bili savezne sudije.

TRAMP I „LUDILO“

Za zabranu obavljanja državne funkcije neophodno je da Senat sa dvotrećinskom većinom glasa za smjenu, što je, barem za sada, malo vjerovatno, mada su već dvojica republikanskih senatora otvoreno tražila predsjednikovu ostavku.

Senator Pet Tumi obrazložio je zahtjev u nedjelju CNN-u time da je Tramp posle poraza na izborima skliznuo „na nivo ludila“, što je neoprostivo i ranije bilo nezamislivo.

DEMOKRATE HOĆE DA POKAŽU ŠTA NE SMIJE DA SE RADI

Pokretanjem postupka za glasanje o povjerenju demokrate takođe žele da pokažu šta predsjednik ne smije da radi, piše “Fokus”.

“Moramo jasno staviti do znanja da nijedan predsjednik, sada i u budućnosti, ne smije da vodi pobunu protiv američke države”, rekao je ljevičarski senator Berni Sanders.

DA LI ĆE POSTUPAK PRODUBITI POJDELE?

Kritičari „impičmenta“, međutim, upozoravaju na moguće posljedice. Prvi takav postupak protiv Trampa produbio je političke podjele u SAD. Demokrate i republikanci su još tada bili nepomirljivi, isto kao i Trampove pristalice i Trampovi protivnici.

“Siguran sam da će glasanje o povjerenju u ovakvim okolnostima još više podijeliti zemlju”, upozorio je senator i dugogodišnji Trampov povjerenik Lindzi Grejem. Republikanski kongresmen Kevin Brejdi optužio je demokrate da „stavljaju želju za osvetom ispred najboljih interesa države“.

Demokrata Lije, međutim, ne misli tako.

“Izliječićemo našu državu tako što ćemo odgovorne za pokušaj puča pozvati na odgovornost. Počećemo od čovjeka koji ga je izazvao: Donalda Trampa”, napisao je na Twitteru, prenosi “Blic”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!