Pelosi: Demokrate spremile plan za opoziv Trampa, ako propadne optužiće ga za “navođenje na pobunu”

Prvo glasanje trebalo bi da bude održano u ponedjeljak. U nedjelju je Pelosi pisala članovima Kongresa kako bi zvanično podnijeli rezoluciju kojom se od Pensa navodi da primijeni 25. amandman Ustava SAD. To bi omogućilo Pensu da privremeno postane predsjednik SAD i ukloni Trampa iz Bijele kuće

Nensi Pelosi (Foto: Printscreen/60 minutes)

Nensi Pelosi, predsjedavajuća Predstavničkog doma američkog Kongresa pisala je članovima tog tijela kako bi razradili plan za opoziv predsjednika SAD Donalda Trampa.

Članovi Predstavničkog doma trebalo bi da glasaju o rezoluciji kojom se poziva Majk Pens, potpredsjednik SAD, da oduzme Trampu predsjedničke dužnosti.

U slučaju da ovaj pokušaj propadne, demokrate planiraju da optuže Trampa za „navođenje na pobunu” zbog uloge koju je imao uoči upada demonstranata u zgradu Kapitola prošle nedjelje.

Prvo glasanje trebalo bi da bude održano u ponedjeljak.

U nedjelju je Pelosi pisala članovima Kongresa kako bi zvanično podnijeli rezoluciju kojom se od Pensa navodi da primijeni 25. amandman Ustava SAD.

To bi omogućilo Pensu da privremeno postane predsjednik SAD i ukloni Trampa iz Bijele kuće, piše BBC na srpskom.

U pismu se navodi da je to prvi korak, a da bi posle toga demokrate „sprovesti u djelo proceduru opoziva predsjednika”.

„U pokušaju da zaštitimo Ustav i demokratiju djelovaćemo po hitnoj proceduri, jer ovaj predsjednik predstavlja prijetnju”, navela je Pelosi.

Džejms Klejburn, istaknuti demokratski kongresmen, ranije je za televizuju CNN rekao da će glasanje o proceduri opoziva predsjednika vjerovatno biti održano tokom ove nedjelje.

Ipak, naveo je da Demokratska stranka možda neće poslati Senatu predmete za ispitivanje o opozivu dok ne prođe prvih 100 dana vlasti novog predsjednika Džoa Bajdena.

„Trebalo bi Bajdenu da damo tih 100 dana potrebnih da pokrene sopstveni plan za obavljanje dužnosti”, rekao je Klejburn.

Takav potez omogućio bi Bajdenu da izabere sopstveni kabinet i počne da primjenjuje neke od glavnih tačaka sopstvenog predsjedničkog programa.

A jedna od njih je i borba protiv korona virusa – nešto što bi moralo da sačeka u slučaju da Senat dobije zahtjev za opoziv predsjednika.

Otkako su mu ukinuti ili suspendovani nalozi na društvenim mrežama u petak, Tramp se nije obraćao javnosti.

U nedjelju je, ipak, Bijela kuća saopštila da će predsjednik u utorak da otputuje u Teksas da obiđe granicu sa Meksikom i zid čija ja izgradnja bila jedno od njegovih glavnih obećanja u kampanji uoči prethodnih izbora.

Demokrate su optužile Trampa i neke od republikanskih funkcionera da su prošle nedjelje podstrekivali nerede ispred i u Kongresu SAD u Vašingtonu tokom kojih je stradalo petoro ljudi.

Ali niko od republikanskih senatora nije rekao da će glasati za to da Tramp snosi dio odgovornosti za to.

Pet Tumi, u nedjelju je postao drugi republikanski senator koji je pozvao Trampa da podnese ostavku.

„Mislim da je za zemlju najbolje da predsjednik podnese ostavku i ode što prije”, rekao je Tomi za televiziju NBC.

“Vjerujem, međutim, da se to neće desiti”.

Liza Murkovski sa Aljaske, prva je republikanska senatorka koja je tražila od Trampa da se povuče.

Ben Sanse, republikanski senator iz Nebraske, rekao je da bi razmislio o opciji opoziva predsjednika ako to odobri Predstavnički dom.

Arnold Švarceneger, glumac i bivši republikanski guverner Kalifornije, nazvao je Trampa „najgorim predsjednikom u istoriji Amerike”.

On je u video snimku na društvenim mrežama nasilje ispred Kapitola uporedio sa Kristalnom noći, kada su 1938. nacisti u Njemačkoj izvršili pogrom nad Jevrejima.

Nadležni i dalje utvrđuju ko je sve ušao u Kapitol, a policije Virdžinije i Vašingtona istražuju tvrdnje da li su neki od njihovih pripadnika na slobodnom danu išli na protest.

Vatrogasne službe Floride i grada Njujorka takođe su saopštile da su neki od njihovih zaposlenih možda bili u masi koja je upala u Kapitol, prenijela je novinska agencija Rojters.

Iz Bijele kuće tvrde da je plan za opoziv politički motivisan kako bi se „još više produbile podjele u Americi”.

Ako se plan demokrata ostvari, Tramp će biti jedini predsjednik u istoriji Amerike kojeg su predstavnici Senata i Kongresa dva puta htjeli da opozovu.

Da bi se to desilo, razlozi za opoziv moraju da budu iznijeti i izglasani u Predstavničkom domu.

Posle toga procedura se nastavlja u Senatu, gdje je potrebno da za opoziv glasa dvije trečine članova.

Ako Tramp bude osuđen pred sudom, Senat može da mu zabrani da se opet kandiduje za javnu funkciju.

Potpredsednik Pens se distancirao od Trampa poslednjih nedjelja i najavio da će prisustvovati Bajdenovoj inauguraciji 20. januara, ali nije pokazao namjeru da iskoristi 25. amandman.

Za razliku od Pensa, Tramp neće prisustvovati Bajdenovom polaganju zakletve, a tek posle nereda u Vašingtonu prvi put je rekao da prihvata rezultate izbora održanih 3. novembra prošle godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!