Potvrđena Bidenova pobjeda, Trump: “Ovo je kraj najvećeg predsjedničkog mandata ikad!”

Iako se nimalo ne slažem s ishodom ovih izbora i činjenice me podupiru, ipak će doći do mirne tranzicije vlasti 20. januara. Uvijek sam govorio da ćemo nastaviti svoju borbu kako bismo osigurali da se računaju samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg predsjedničkog mandata u istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku učinimo opet velikom!, poručio je Trump

Donald Trump (Foto: Printscreen)

Američki Kongres u četvrtak je potvrdio pobjedu bivšeg američkog potpredsjednika Joea Bidena na američkim predsjedničkim izborima i objavio da stupa na dužnost 20. januara.

Nakon što je završena višesatna rasprava i odbačeni republikanski prigovori na rezultate glasanja u saveznoj državi Pennsylvaniji Kongres je potvrdio rezultate glasova izbornog kolegija u preostalih 12 saveznih država na koje nije bilo prigovora.

Potvrdom broja glasova osvojenih u saveznoj državi Vermontu Biden je prešao potrebni prag od 270 glasova.

Nakon što su potvrđeni i rezultati iz posljednje države po abecedi, Wyoming, objavljeno je i da je Biden pobijedio sadašnjeg predsjednika Donalda Trumpa s ukupno 306 glasova izbornog kolegijuma prema 232.

Novoizabrani predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris biće inaugurisani na dužnost na svečanosti 20. januara. 

Objavljena je i prva Trumpova reakcija nakon odluke Kongresa. Naime, nakon posljednjeg objavljenog videa Twitter je suspendovao račun Donalda Trumpa. Međutim, njegov pomoćnik za društvene medije, Dan Scavino, na svom Twitter nalogu je objavio Trumpovu izjavu:

“Izjava predsjednika Donalda Trumpa nakon potvrde elektorskih glasova:

Iako se nimalo ne slažem s ishodom ovih izbora i činjenice me podupiru, ipak će doći do mirne tranzicije vlasti 20. januara. Uvijek sam govorio da ćemo nastaviti svoju borbu kako bismo osigurali da se računaju samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg predsjedničkog mandata u istoriji, to je samo početak naše borbe da Ameriku učinimo opet velikom!’, poručio je Trump, prenosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!