Glas Amerike: Demokrate pobijedile u obe trke u Džordžiji, osvojile kontrolu nad Senatom

Američke demokrate u srijedu su osvojile dva mjesta u Senatu u drugom krugu izbora u Džordžiji. Pobjede Džona Osofa i Rafaela Vornoka donijele su njihovoj stranci kontrolu nad Senatom i poboljšale izglede da će novoizabrani predsjednik Džo Bajden lakše ostvariti svoje ciljeve u zakonodavstvu budući da demokrate sada imaju tijesnu većinu u oba doma Kongresa.

Džon Osof osvojio je 50,3% glasova a republikanac Dejvid Perdju 49,7% na osnovu pristiglih 98% glasova, prenosi agencija Rojters pozivajući se na Edison Riserč. Tako je Osof dobio veću razliku glasova od potrebne da bi se izbjeglo moguće ponovno brojanje glasova a očekuje se da će ta razlika nastaviti da raste.

Prethodno je objavljeno da je svještenik Rafael Vornok pobijedio senatorku Keli Lefler na izborima u utorak, u jednoj od dva glasanja.

Američki mediji proglasile su pobjedu Vornoka nad Lefler za više od 40.000 glasova u trenutku kad su bili prebrojani gotovo svi glasački listići.

Rečeno nam je da ne možemo da pobijedimo na ovim izborima, ali večeras smo dokazali da je uz nadu, trud i uz ljude na našoj strani sve moguće”, rekao je Vornok u poruci pristalicama kasno u utorak.

Demokratska kontrola nad Senatom, ukoliko se članovi stranke budu držali ujedinjeni i glasali zajedno, mogla bi da olakša put za usvajanje Bajdenove agende.

U Džordžiji, nekadašnje republikanskom uporištu, Bajden je na izborima 3. novembra pobedio Trampa sa prednošću manjom od 12.000 glasova, od ukupno pet miliona.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!