Protest građana ispred Skupštine: Danas počinje najveća pohara kulturnog blaga Crne Gore predavanjem u ruke Srbiji

Na skupu je intonirana i crnogorska himna iz poruku “Da je vječna Crna Gora”, ali i minut ćutanja za sve koji su, kako je poručeno, pali za pravo, pravdu i čast Crne Gore

Foto: Printscreen/RTCG

Ispred Skupštine Crne Gore održan je protest građana zbog najavljenih izmjena Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Podršku okupljenim građanima dali su i poslanici opozicije, prenosi rtcg.me.

Građani su uzvikivali “Ne damo Crnu Goru”, “Crna Goro volim te “, “Nije ovo Srbija”, “Dritane Srbine”… Sa skupa je poručeno da danas počinje najveća pohara kulturnog blaga Crne Gore, predavanjem u ruke Srbiji.

Nemanja Batrićević sa skupa je poručio da se danas dijelimo “na antifašiste i fašiste”, “slobodne i na porobljene”, “odane i prodane”. Kaže i da danas u Skupštini zvanično počinje “proces stvaranja jednonacionale i jednovjerske Crne Gore”.

Batrićević je poručio da danas počinje najveća pohara kulturnog blaga Crne Gore, predavanjem u ruke Srbiji.

“Od danas postajemo jedina država u Evropi u kojoj je cijena ispovijedanja svoje vjere, odricanje od svoje nacije”, poručio je Batrićević.

Kaže i da je riječ o izdaji bez presedana. “Danas glasovima prodanih Crnogoraca, vi ponovo predajete Crnu Goru”, kazao je Batrićević, uz poruku “Dolje izdajnici”.

Na skupu je intonirana i crnogorska himna iz poruku “Da je vječna Crna Gora”, ali i minut ćutanja za sve koji su, kako je poručeno, pali za pravo, pravdu i čast Crne Gore.

Sa skupa je poručeno i da to nije partijski, već skup građana Crne Gore.

“Odgovornost prema državi ne da nam da sjedimo doma dok Vlada i poslanici prepisuju naše kulturno blago i našu istoriju na Srpsku crkvu i Srbiju”, poručili su ranije organizatori.

Poslanica SDP-a Draginja Stanković Vuksanović poručila je da se izmjenama Zakona gazi Ustav Crne Gore i okupira država Crna Gora.

“Nećemo dozvoliti da se sakralni objekti, koji su državna imovina Crne Gore, knjiže na drugu državu – Srbiju”, poručila je Stanković Vuksanović i najavila amandmane SDP-a.

Više patriotskih organizacija apelovalo je ranije na sve učesnike protesta da se striktno drže mjera predostrožnosti, propisanih zbog opasnosti od koronavirusa.

“Odgovornost za zdravlje svakog čovjeka obavezuje nas da poštujemo epidemiološke mjere, zato danas – odgovorno, s maskom na licu i fizičkom distancom pokažimo civilzacijsku udaljenost od onih koji su nas prodajom Crne Gore primorali da u ovakvim okolnostima stanemo u odbranu jedine otadžbine”, saopšteno je iz tih organizacija. 

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović apelovao je juče građane da odustanu od masovnog okupljanja, pozivajući ih da “svoje političke stavove iskažu kroz forme koje poštuju zdravstvene mjere”.

Skup su podržala i brojna udruženja iz dijaspore. 

Patriotske organizacije u apelima za okupljanje insistiraju na mirnom, građanskom protestu, kojim ljudi svih vjera i nacija, kao i ateisti, treba da pokažu odlučnost i da se suprotstave brisanju crnogorskog državnog i nacionalnog identiteta i posrbljavanju naše istorije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!