“Sveti Milokrad”: Dodikova ikona hit na društvenim mrežama

Međutim, kako je skandal privukao veliku pažnju, Dodik je naprasno završio u bolnici zbog, kako ljekari tvrde, mučnine i problema sa želucem

Korisnici društvenih mreža poslednjih nekoliko dana inspirisani su poklonom koji je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik darovao šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu. U pitanju je Zlatna ikona, za koju se ispostavilo da je ukradena iz Ukrajine, iz Luganjska, prije 300 godina, a nekim “čudom” završila je u Dodikovim rukama, piše portal Nova.rs.

Foto: Twitter

Ubrzo je pokrenuta i istraga o misterioznim putevima kojima je ikona došla u vlasništvo Milorada Dodika, čime je izazvan pravi diplomatski skandal.

Naime, posle protestne note koju je Ministarstvu spoljnih poslova BiH uputila Ambasada Ukrajine u Bosni i Hercegovini i molbe za pružanje detaljne informacije o porijeklu ovog predmeta ukrajinske kulturne baštine, zvanična Moskva saopštila je da će vratiti Bosni i Hercegovini vjekovima staru ukrajinsku ikonu.

Foto: Twitter

Zastupnik Ministarstva spoljnih poslova Rusije rekao je za AFP da će pozlaćena pravoslavna ikona – za koju se vjeruje da je stara 300 godina – “biti vraćena” u Bosnu, kako bi se njeno porijeklo utvrdilo uz pomoć Interpola.

Dodik je uručio pozlaćenu ikonu tokom sastanka u sjedištu Vlade RS-a u Istočnom Sarajevu prošle nedjelje.

Na poleđini ikone utisnut je i pečat kao dokaz da se radi o originalnom primjerku.

Foto: Twitter

Međutim, kako je skandal privukao veliku pažnju, Dodik je naprasno završio u bolnici zbog, kako ljekari tvrde, mučnine i problema sa želucem.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!