EU odobrila Fajzerovu vakcinu: Masovna vakcinacija protiv korone u Evropi može da počne

Očekuje se da raspodjela vakcina zemljama članicama počne od 26. decembra, a da će termine i uslove vakcinacije određivati same zemlje članice

Ilustracija (Foto: Youtube/Printscreen)

Regulatori Evropske unije su odobrili vakcinu protiv korona virusa koju prave kompanije Bajontek i Fajzer.

Odluka Evropske agencije za ljekove može omogućiti zemljama da počnu sa vakcinacijom prije kraja godine. Odobrenje vakcine bilo je široko očekivano, jer se zemlje EU bore sa pogoršanjem drugog talasa korona virusa, javlja Dojče vele, prenosi “Blic”.

Očekuje se da će vakcinacija početi širom EU u roku od sedam dana posle izdavanja odobrenja.

Očekuje se da raspodjela vakcina zemljama članicama počne od 26. decembra, a da će termine i uslove vakcinacije određivati same zemlje članice.

Regulator za ljekove sa sjedištem u Amsterdamu bio je pod pritiskom evropskih zemalja, uključujući Njemačku, da ubrza svoju odluku koja je prvobitno bila zakazana za 29. decembar.

Za početak vakcinacije širom EU sada je potrebno formalno odobrenje Evropske komisije. Iako se ovaj korak smatra formalnošću, to bi moglo potrajati dodatna dva dana.

U međuvremenu su neke zemlje već “zakazale” vakcinaciju.

Francuska će pokrenuti program vakcinacije protiv kovida-19 u nedjelju, 27. decembra, napisao je danas na Twitter ministar zdravlja Olivije Veran.

On je dodao da će prvi biti vakcinisani najosjetljiviji pripadnici populacije, poput starijih građana.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!