Elektorski koledž danas glasa o ishodu američkih predsjedničkih izbora: Tramp se ne miri s porazom

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama po kojima je kandidat Demoratske stranke Džozef Bajden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232 – koliko ih ima aktuelni predsjednik i kandidat republikanaca Donald Tramp

Elektorski koledž, koji se sastoji od ukupno 538 predstavnika pedeset američkih država, sastaje se danas kada bi formalno trebalo da potvrdi rezultate američkih predsjedničkih izbora na kojima je predviđena pobjeda demokratskog kandidata Džozefa Bajdena.

Izborni proces u Sjedinjenim Državama nije okončan dok se predstavnici birača, čiji je broj proporcionalan broju stanovnika svake od njih, ne sastanu i glasaju. Elektori gotovo uvek glasaju za predsjedničkog kandidata koji je pobijedio u državi koju predstavljaju.

Svih 50 američkih država potvrdilo je predviđene rezultate glasanja na svojim teritorijama po kojima je kandidat Demoratske stranke Džozef Bajden osvojio 306 elektorskih glasova naspram 232 – koliko ih ima aktuelni predsjednik i kandidat republikanaca Donald Tramp.

Inače, u petak je američki Vrhovni sud odbacio tužbu američke države Teksas kojom je traženo poništavanje rezultata predsjedničkih izbora u ključnim državama Pensilvaniji, Džordžiji, Mičigenu i Viskonsinu.

Vrhovni sud donijeo je presudu po kojoj Teksas nije bio nadležan za pokretanje tog slučaja.

Aktuelni američki predsjednik Donald Tramp osporava rezultate izbora, tvrdeći bez prezentovanja validnih dokaza, da su proces obilježile nepravilnosti prilikom glasanja i prebrojavanja glasova. To je navodno doprinelo da umjesto njega – izbornu pobjedu odnese demokratski kandidat.

Njegove brojne objave o navodnoj neregularnosti američkog izbornog procesa kompanija Tviter označavala je nepouzdanim – odnosno tvrdnjama koje ne odgovoraju stvarnom epilogu glasanja 3. novembra.

Posle izjašnjavanja Elektorskog koledža – rezultate glasanja 6. januara treba da potvrdi američki Kongres – koji će i zvanično utvrditi pobjednika predsjedničkih izbora.

Nakon toga izabrani američki predsjednik Džozef Bajden zvanično će preuzeti dužnost na ceremoniji koja se održava 20. januara.

“Najkorumpiraniji izbori u američkoj istoriji”, jedna je od posljednjih zamjerki koju je u nedelju, dan uoči glasanja Elektorskog koledža, na izborne rezultate i proces iznio aktuelni predsjednik Tramp, piše Glas Amerike.

Elektorski koledž ne zasjeda na jednoj lokaciji, već se elektori svake od država, kao i Okruga Kolumbija, sastaju u sjedištu lokalne izvršne vlasti. U procesu se koriste glasački listići i elektori se izjašnjavaju za predsjedničkog i potpredsjedničkog kandidata.

Nakon toga glasovi se prebrojavaju i elektori potpisuju šest potvrda izbornih rezultata.

Te potvrde pridodaju se sertifikatima izbornih rezultata koji su odobrili guverneri američkih država. Ta pošiljka šalje se zvaničnicima u skladu sa američkim zakonima – od kojih je najznačajniji predsjednik Senata i ujedno američki potpredsjednik Majk Pens.

Taj primjerak će se kasnije, u januaru, prebrojavati u Kongresu.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!