Crnogorska partija: Crnogorsko vijeće nije krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji

Pod tim krovom nijesu organizacije i istaknuti pojedinci koji su uveli crnogorski jezik u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš i koji se zalažu da crnogorski jezik bude uveden i u opštini Vrbas, imajući u vidu da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Tu nijesu ni jedini Crnogorski kulturni centar i jedina Crnogorska biblioteka i čitaonica u Srbiji sa knjižnim fondom 10.000 naslova. Tu nije ni crnogorska zajednica sa juga Srbije, kao ni crnogorska zajednica iz Vojvodine koja je u javnom prostoru, u centru Lovćenca, postavila biste crnogorskih nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića, piše u saopštenju

Povodom odluke Vlade Crne Gore da se se sa tekuće budžetske rezerve prenese 80.000 eura Upravi za dijasporu, a za potrebe Crnogorskog vijeća u Srbiji, Crnogorska partija obavještava Vladu i javnost Crne Gore da se slaže sa ocjenom Vlade Crne Gore da je crnogorska zajednica najviše podložna pritiscima u Srbiji, koje prate konstantni medijski napadi, a čiji je cilj usmjeren na promjenu nacionalne svijesti unutar crnogorske manjine, kao i da organ države Srbije Nacionalni savjet crnogorske nacionalne manjine ne zastupa interese i ne zalaže se za ostvarivanje ustavom i zakonima garantovanih prava za Crnogorce u Srbiji.

“Javnost u Srbiji je iz crnogorskih medija saznala da je u Beogradu „fomirano kao supstitut postojećem Nacionalnom savjetu, Crnogorsko vijeće” uz podršku državnih organa Crne Gore. Crnogorska partija saopštava da novoformirana organizacija Crnogorsko vijeće nije, kako Vlada Crne Gore navodi, „krovna organizacija Crnogoraca u Srbiji”. Pod tim krovom nijesu organizacije i istaknuti pojedinci koji su uveli crnogorski jezik u službenu upotrebu u opštini Mali Iđoš i koji se zalažu da crnogorski jezik bude uveden i u opštini Vrbas, imajući u vidu da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi. Tu nijesu ni jedini Crnogorski kulturni centar i jedina Crnogorska biblioteka i čitaonica u Srbiji sa knjižnim fondom 10.000 naslova. Tu nije ni crnogorska zajednica sa juga Srbije, kao ni crnogorska zajednica iz Vojvodine koja je u javnom prostoru, u centru Lovćenca, postavila biste crnogorskih nacionalnih korifeja Petra II Petrovića Njegoša i kralja Nikole I Petrovića. Tu nijesu ni organizatori Pokrajinske smotre recitatora na crnogorskom jeziku, jedine zvanične manifestaciju u škoskom sistemu Srbije na crnogorskom jeziku. Pod tim krovom nijesu ni veliki broj udruženja i kulturno-prosvjetnih društava iz opština Vrbas, Kula, Mali Iđoš, Subotica, Beograd, Prokuplje…”, piše u saopštenju.

Crnogorsko vijeće i Nacionalni savjet Crnogoraca, dodaje se, nikada nijesu podržali programske i izborne akivnosti Crnogorske partije.

“Konstituenti te dvije organizacije su uvezani, pa tako pojedinci iz organizacija koja čine Crnogorsko vijeće su i članovi Nacionalnog savjeta, a neki su bili i rukovodioci savjeta, spaja ih i dugogodišnje nipodaštavanje svih uspjeha i napora za očuvanje nacionalnog identiteta patriotskog dijela crnogorske zajednice. Legitimno pravo zvanične Crne Gore je da podrži onu snagu u Srbiji za koju procjenjuje da najbolje artikuliše njenu politiku prema Crnogorcima u ovoj državi. Crnogorska partija sa tom činjenicom nema problem, ali ovim putem želi obavijestiti široku crnogorsku javnost da organizovana patriotska emigracija u Srbiji ostaje kao „zaboravljena legija” da se sama bori za svoj identitetski opstanak. Pored dugogodišnjih stalnih udaraca iz Beograda i suptilnih „ispod pojasa” iz Podgorice, sada je došao i „direkt u glavu” od zvanične Crne Gore. Neka je vječna Crna Gora!”, piše u saopštenju Crnogorske partije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!