Tragedija u Hrvatskoj: Doktorka koja je radila s Covid pacijentima izvršila samoubistvo

Bila je izvrsna osoba i kao stručnjak i kao čovjek. Neko ko je bio krajnje predan poslu i cijeloj situaciji sa Covidom i prije toga godinama učestvovala u svim aktivnostima klinike. Davala se potpuno. Svi su radnici žalosni, teško im je, ali se sjećaju nje u najboljem izdanju. Mi ćemo se sjećati nje i biće u našim srcima”, kazala je kroz suze direktorica Klinike Alemka Markotić

Foto: bfm.hr

U Kliniku za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević u Hrvatskoj stigla je vijest koja je potresla cijelu bolnicu – doktorka koja je radila s Covid bolesnicima izvršila samoubistvo.

Prema pričama njenih kolega, veliki broj smrti kojima je posljednjih mjeseci svjedočila – više nije mogla podnijeti. 

Bila je studentkinja s prosjekom 5,0. Doktorka koja je uvijek za pacijente našla i snage i vremena. Pedantna do granice nemogućeg. Sve ovo o pokojnoj doktorki, kroz suze, ispričale su za RTL njene kolege. Zbog izuzetno delikatne situacije nisu željeli pred kamere.

“Mogu reći da je tokom noći od 29. na 30. preminula naša koleginica koja je bila jedna izvrsna osoba i kao stručnjak i kao čovjek. Neko ko je bio krajnje predan poslu i cijeloj situaciji sa Covidom i prije toga godinama učestvovala u svim aktivnostima klinike. Davala se potpuno. Svi su radnici žalosni, teško im je, ali se sjećaju nje u najboljem izdanju. Mi ćemo se sjećati nje i biće u našim srcima”, kazala je kroz suze RTL-u direktorica Klinike Alemka Markotić.

Doktorka koja je od dana kad je Covid stigao u Hrvatsku bila na prvoj crti u borbi protiv virusa preminula je u stanu.

“TO JE REZULTAT PRITISKA”

“Kada radite u nenormalnim uslovima, kada se radno vrijeme pretvara u kompletan život, odnosno struka preuzima kontrolu nad vašim životom, bilo je za očekivati da će se dogoditi porast tog sindroma sagorijevanja na poslu i da će sve veći i veći broj zdravstvenih radnika, uključujući ljekare, pucati na poslu i da taj stres i gomilu tog psihofizičkog napora neće biti u stanju procesuirati na jedan normalan način”, kazala je predsjednica Hrvatskog udruženja bolničkih ljekara, Ivana Šmit. 

Vijest koleginice s Covid odjeljenja nije iznenadila ni ostale njene kolege. Svi zdravstveni radnici već dugo rade pod velikim teretom. 

“Ovo je neminovno rezultat velikog pritiska kojem smo svi izloženi, svi zdravstveni djelatnici, ne samo ljekari, nego i sestre i drugo pomoćno osoblje u ovoj vanrednoj situaciji”, rekao je predsjednik KOHOM-a Primorsko-goranske županije Leonardo Bressan. 

No, najteže je onima koji na svojim odjelima svakodnevno svjedoče desecima smrtnih slučajeva.

“Svi smo mi ljudi i svako od nas ima neke svoje krajnje ljudske, psihološke i fizičke granice. I bojim se da smo se tome približili i da će neki preći te granice. Imaćemo vrlo neugodnih situacija”, kaže Bressan. 

LIJEČNICI TRAŽE PSIHOLOŠKU POMOĆ

Da se to ne bi dogodilo bolnički ljekari apeluju. 

“Ono što bismo apelovali na mjerodavne institucije da ovu situaciju shvate krajnje ozbiljnom i da pokušamo zajednički naći način da se ona riješi”, kaže Šmit. 

“Očekujemo da bi nam trebala i psihološka i psihijatrijska pripomoć kako bismo se mogli onda, u konačnici, dalje vraćati na svoja radna mjesta stabilni i donositi odluke u najboljem interesu za naše pacijente”, dodaje Šmit. 

I za sebe same.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!