Ribar pronašao neobičan kamen na plaži: Biće bogatiji za 2,6 miliona dolara, a nećete vjerovati od čega je (VIDEO)

Pozvao je rođake da mu pomognu da odnese “kamenje” kući kako bi ga podrobnije ispitali. I zaista, učinilo im se da se radi o ambri koja se može koristiti u proizvodnji parfema, poput “Šanela broj 5”, kako bi miris duže trajao

Foto: Printscreen/Thairath

Tajlandski ribar Naris Savanasang (60) je na plaži, u Nakon Si Tamaratu, na jugu zemlje, vidio nešto neobično nalik na kamenje, a zbog tog otkrića mogao bi da postane milioner.

Savanasang, koji inače zarađuje oko 500 dolara mjesečno, mogao bi sad da dobije oko 2,6 miliona dolara zbog pronalaska ambergrisa – kitove povraćke.

Pozvao je rođake da mu pomognu da odnese “kamenje” kući kako bi ga podrobnije ispitali. I zaista, učinilo im se da se radi o ambri koja se može koristiti u proizvodnji parfema, poput “Šanela broj 5”, kako bi miris duže trajao.

Testirali su površinu grumena tako što su je zapalili upaljačem. Vrlo brzo je počela da se topi oslobađajući neobičan miris, čime su potvrdili da to nije kamenje već vrijedan pronalazak težak oko 100 kila.

Foto: Printscreen/Thairath

Kako kaže Tajlanđanin, već ga je kontaktiralo nekoliko zainteresovanih kupaca koji nude velike sume novca – i do 2,6 miliona dolara. Čak i da dobije djelić te cifre, bio bi veoma zadovoljan.

Suvanasang sada čeka stručnjake da potvrde da je zaista pronašao kitovu povraćku na obali.

Kako prenosi “Kurir”, ambergris nastaje u unutrašnjosti kitovog organizma. Kit zatim povraća sluz koja se stvrdnjava i ima neprijatan miris dok pluta površinom okeana – ponekad i nekoliko godina. Nešto kasnije, ovaj grumen nalik kamenu, gubi neprijatan miris i koristi se kao veoma skup sastojak za proizvodnju skupocenih parfema.

Primjera radi, 2016. godine komad ambre od 1,57 kilograma, pronađen u Lankaširu, prodat je za 50.000 funti, a iste godine su tri ribara iz Omana izvukla 80 kg kitove povraćke i prodala ga za 3 miliona dolara!

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH