Tri stvari koje pokazuju da je Amerika ušla u neviđeni haos

Dopisnica Al Jazeere izvještava da zakon obavezuje trenutnu administraciju da timu pobjedničkog kandidata osigura šest miliona dolara koje će koristiti za iznajmljivanje kancelarije i kupovinu opreme i drugih sredstava neophodnih za prelazni rad. Dodala je da Trumpova administracija odbija dati taj iznos Bidenovom timu i sprečava vladine agencije da mu dostave finansijske, ekonomske i obavještajne podatke koji, prema zakonu, trebaju da budu predati pobjedničkom kandidaturu

Joe Biden (Foto: Printscreen)

Uprkos tome što pravni stručnjaci naglašavaju da nije moguće promijeniti rezultate američkih predsjedničkih izbora u korist republikanskog predsjednika, Donald Trump i dalje insistira na tome da su izbori ukradeni i odbija da prozna pobjedu svog demokratskog protivnika Joea Bidena.

Wajd Waqfi, dopisnica Al Jazeere iz Washingtona, izvještava da Sjedinjene Američke Države trenutno žive u haosu kakav nisu doživjele decenijama.

Kada je Biden počeo da formira svoj prelazni tim za preuzimanje vlasti, republikanska administracija je odgovorila s tri koraka koji potvrđuju da su Sjedinjene Američke Države ušle u ustavnu krizu.

DRUGI MANDAT ZA TRUMPA

Odlazeći američki predsjednik ponovio je tvrdnje o ukradenim izborima i osporio pobjedu demokratskog kandidata.

Trump je u objavi na Twitteru u utorak napisao: “Uveliko napredujemo. Rezultati izbora počinju dolaziti sljedeće sedmice. Učinimo Ameriku ponovo velikom!”

Američki državni sekretar Mike Pompeo obećao je “glatku tranziciju” u Sjedinjenim Američkim Državama na drugi Trumpov mandat.

“Biće glatka tranzicija na drugu Trumpovu administraciju”, rekao je on na konferenciji za novinare u utorak.

Trump tvrdi da je na predsjedničkim izborima došlo do masovne izborne prevare i pokrenuo je niz tužbi kako bi osporio izborni rezultat, ali još nije iznio nijedan čvrst dokaz koji bi potkrijepio ove navode.

Iako Biden prima čestitke od staloženih republikanskih ličnosti, uključujući bivšeg predsjednika Georgea W. Busha, mnogi su republikanci na strani predsjednika Trumpa, koji odbija da prizna poraz.

Ranije je Mitch McConnell, lider republikanske većine u američkom Senatu, rekao da Trump ima pravo da istraži izborne “nepravilnosti”.

Dodao je da Trump “ima stopostotno pravo da ispita navode o nepravilnostima i istraži svoje pravne mogućnosti”, prije obraćanja Senatu.

Vođa republikanske većine u Senatu smatra da “nema razloga za paniku i da će izborni kolegijum odrediti pobjednika na izborima”.

IZBJEGAVANJE PRENOSA VLASTI

Bijela kuća je naredila federalnim agencijama da blokiraju saradnju s tranzicijskim timom novoizabranog predsjednika Bidena, piše američki list The Washington Post.

Zvaničnici federalnih vladinih agencija pripremili su urede i dokumenta za proces tranzicije pripremajući se za Bidenov tim, prije nego što je Bijela kuća naredila da se tranzicija neće priznati sve dok Uprava za opšte usluge (GSA) ne potvrdi rezultate izbora.

Dopisnica Al Jazeere izvještava da zakon obavezuje trenutnu administraciju da timu pobjedničkog kandidata osigura šest miliona dolara koje će koristiti za iznajmljivanje kancelarije i kupovinu opreme i drugih sredstava neophodnih za prelazni rad.

Dodala je da Trumpova administracija odbija dati taj iznos Bidenovom timu i sprečava vladine agencije da mu dostave finansijske, ekonomske i obavještajne podatke koji, prema zakonu, trebaju da budu predati pobjedničkom kandidatu.

ODLUKA I OSTAVKA

Usred krize, službenik američkog Ministarstva pravosuđa koji nadgleda istrage o izbornim nepravilnostima dao je ostavku, nekoliko sati nakon što je državni tužilac dopustio istragu o navodima o nepravilnostima na predsjedničkim izborima, na kojima je Biden proglasio pobjedu, dok Trump dovodi u pitanje izborne rezultate.

New York Times je izvijestio da je Richard Pilger, službenik Ministarstva pravosuđa, dao ostavku nakon što je američki državni tužilac William Barr ovlastio savezne tužioce da istraže navode o neregularnostima na izborima.

New York Times, Washington Post i drugi mediji rekli su da je Barr podsjetio tužioce da bi trebali istražiti navode o neregularnostima tokom glasanja prije nego što države pređu na potvrđivanje rezultata izbora u narednim sedmicama, istovremeno ih pozivajući da ne budu ravnodušni prema “izmišljenim ili malo vjerovatnim” navodima.

Istrage o mogućim izbornim prevarama obično su u nadležnosti saveznih država, jer svaka država postavlja svoja izborna pravila i nadgleda ih, a Ministarstvo pravosuđa ne interveniše u takvim slučajevima dok se ne potvrde rezultati i ne završe prebrojavanja glasova.

Obično tužioci ne smiju djelovati dok ne postanu dostupni konačni rezultati, a to može potrajati nekoliko dana ili sedmica nakon izbora 3. novembra, zavisno o lokalnim zakonima, a države moraju obavijestiti Washington o odobrenim konačnim rezultatima najkasnije do 8. decembra.

Trumpova kampanja je tužila državnu sekretaricu Pennsylvanije Kathy Boockvar​ i izborne odbore u sedam različitih okruga u državi, optužujući sistem glasanja poštom da mu “nedostaje transparentnosti i provjerljivosti kakav se može pronaći prilikom glasanja birača na biralištima”.

Tužbom se želi dobiti hitni sudski nalog kako bi se spriječilo da državni zvaničnici potvrde pobjedu Bidena.

DRUGI SMJER

S druge strane, mreža CNN prenosi da je jedan od Trumpovih savjetnika rekao kako je on počeo da shvata da je izgubio izbore i da zapravo sa svojim pomoćnicima razgovara o mogućnosti da se kandiduje za predsjedničke izbore 2024. godine.

Pozivajući se na dva porodična izvora, Axios je izvijestio da je Trump o kandidaturi razgovarao sa svojim savjetnicima, rekavši da je Trumpovo pokretanje tog pitanja najjasniji pokazatelj njegovog priznanja poraza protiv Bidena, uprkos njegovom kontinuiranom odbijanju toga u javnosti.

Iako su glavni američki mediji objavili pobjedu Bidena na predsjedničkim izborima, još nisu proglasili konačnog pobjednika u tri države, a to su Georgia, Sjeverna Karolina i Aljaska.

Takođe je došlo do spora oko Arizone, jer su neki mediji vjerovali da je tamo odlučeno u Bidenovu korist, dok su ostali mediji čekali na prebrojavanje preostalih glasova.

Biden je do sada dobio 290 elektorskih glasova, uzimajući u obzir Arizonu, naspram Trumpa, koji je dobio samo 214 glasova.

Čak i ako ovaj osvoji sve preostale države, neće moći doseći prag od 270 glasova potrebnih za osvajanje predsjedničke pozicije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!