Džo Bajden: Bit ću predsjednik koji će ujediniti sve, vjerujem u mogućnosti SAD (VIDEO)

Doveli ste nas do jasne pobjede, pobjede za nas ljude, pobijedili smo s najviše glasova ikad, 74 miliona. Širimo poruku nade za bolje sutra, hvala vam na povjerenju. Bit ću predsjednik koji neće razdvajati, koji ne vidi crvene i plave države, samo ujedinjene države! Zaslužit ću povjerenje svih vas, to je Amerika u koju vjerujem.

To je poručio novoizabrani američki predsjednik Džo Bajden u pobjedničkom govoru i obraćanju naciji nešto prije tri sata po našem vremenu sa svog imanja u Vilmingtonu, a nakon što su američki mediji proglasili njegovu pobjedu.

Poručio je da želi biti predsjednik koji neće dijeliti ljude već koji ujedinjuje te kazao da bez supruge Džil (Jill) ne bi bio tu gdje je sada.

Rekao je da i onda kada je njegova kampanja bila na “niskim granama” da se afroamerička zajednica zauzela za njega.

– Uvijek ste bili moja leđa, a ja ću biti vaša – rekao je, obećavajući da će “iskorijeniti sistemski rasizam”.

Nakon što se zahvalio onima koji su glasali za njega, obratio se Donaldu Trampu i glasačima s druge strane političkog spektra, rekavši “dajmo priliku jedni drugima”.

– Ponosan sam demokrat, ali ću raditi kao američki predsjednik. Radit ću mnogo za sve vas, za one koji su glasali za mene i za one koji nisu – rekao je Bajden.

Novoizabrani predsjednik kazao je da SAD sada imaju “priliku da izgrade naciju prosperiteta i svrhe”.

– Oduvijek sam vjerovao da Ameriku možemo definirati jednom riječju – mogućnosti – rekao je.

– Vjerujem u mogućnosti ove zemlje … da možemo krenuti u Ameriku koja nikada nikoga ne ostavlja za sobom, koja nikad ne odustaje, koja nikad ne popušta.

Bajden je poručio i kako je vrijeme da se obnovi demokratija, a kao svoj prvi potez najavio je borbu protiv koronavirusa.

–    Neka ovo mračno doba demonizacije u Americi završi sada i ovdje. Večeras cijeli svijet gleda Ameriku. Amerika je svjetionik –  rekao je Bajden.

Prethodno se na pozornici pojavila izabrana potpredsjednica Kamala Heris (Harris) i nakon što je pozdravila sve i zahvalila im na velikoj podršci istakla je da se za demokratiju treba boriti.

– Hvala vam što ste glasali u rekordnom broju i što se čuje vaš glas. Odabrali ste nadu, istinu i nauku, odabrali ste Džoa Bajdena za narednog predsjednika SAD – poručila je, između ostalog Heris.

Napomenula je da će raditi naporno da sačuvaju ljudske živote u doba pandemije, da podignu ekonomiju i spriječe sistemski rasizam.

Zahvalila se svojoj porodici te Džou i Džil (Jill) što su ih “pustili u svoju porodicu.

– Džou je imao hrabrosti da razbije veliku barijeru i izabere ženu za svoju potpredsjednicu. No iako sam prva u uredu, sigurno neću biti zadnja jer svaka mala curica koja večeras gleda televiziju vidi da je ovo država mogućnosti.

Istakla da tek predstoji pravi, težak, dobar i nužan posao da se spase životi i prekine pandemija te spasi ekonomija.

– Put neće biti lagan, ali Amerika je spremna. Kao i Džo i ja – rekla je.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!