Napadač u Beču je Albanac porijeklom iz Sjeverne Makedonije

Ministar je rekao i ime ubijenog teoriste, koji se zove Kujtim Fejzulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja ISIL-u

Foto: Printscreen/KION Central Coast News

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Karl Nehammer potvrdio je danas da je napadač koji je sinoć izvršio napad u centru Beča porijeklom iz Sjeverne Makedonije, prenosi Tanjug.

Nehammer je rekao da je napadač, kojeg je ubila policija, bio star 20 godina, da je makedonskog porijekla i da je bio osuđen za terorističko udruživanje.

Ministar je rekao i ime ubijenog teoriste, koji se zove Kujtim Fejzulai, i koji je 25. aprila prošle godine osuđen na 22 mjeseca zatvora zbog pokušaja putovanja u Siriju radi priključenja Islamskoj Državi Iraka i Levanta (ISIL).

Pušten je iz zatvora, prijevremeno, uslovno 5. decembra prošle godine jer je, na osnovu starosti potpadao pod blaže zakonodstvo predviđeno za mlade prestupnike.

Nehammer je agenciji APA rekao da je terorista imao austrijsko i sjevernomakedonsko državljanstvo.

UHAPŠENO DVOJE LJUDI

Austrijski mediji javili su da je, povezano s napadom, dvoje ljudi uhapšeno u gradu St. Poeltenu.

U međuvremenu je austrijska vlada proglasila trodnevnu nacionalnu žalost nakon sinoćnjeg napada u kojem su ubijene četiri osobe, kao i jedan od napadača. 

“Naše misli i saosjećanje su sa žrtvama, ranjenima i njihovim porodicama u ovim teškim satima za austrijsku republiku”, kazao je kancelar Sebastiam Kurc uoči sastanka vlade.

Nacionalna žalost trajaće do četvrtka, odlučila je vlada.

KLENK OTKRIO IDENTITET NAPADAČA

Ranije danas identitet napadača u Beču je otkrio Florian Klenk koji je napisao da je riječ o Kurtinu S. čiji su roditelji Albanaci iz Sjeverne Makedonije.

Rođen je 2000. u Beču i jedan je od 90 Austrijanaca koji su u julu spriječeni da odu u Siriju.

Navodno je glavni osumnjičeni za napad u Beču svoj čin objavio na Instagramu, piše njemački Bild.

Broj osoba koje su poginule u sinoćnjem napadu u Beču povećao se jutros na četiri, prenosi Tanjug.

Kako je potvrđeno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, jedna žena starosti između 40 i 50 godina preminula je jutros na klinici u 16. bečkom okrugu.

Napad je tako koštao života dvije žene i dva muškarca.

Pored civila, stradao je i jedan napadač, kojeg je policija ubila, a koji je, prema riječima gradonačelnika Beča Michael Ludwiga, kod sebe imao automatsku pušku, pištolj i mačetu.

“To ukazuje da se pripremao za ovaj napad”, dodao je on.

NAPADAČ IMAO PUŠKU

Austrijski ministar policije Karl Nehammer rekao je rano jutros da je napadač bio simpatizer Islamske države Iraka i Levanta (ISIL).

Na pitanje da li se radilo o napadu na sinagogu, ministar je ponovio da se radilo o “radikalizovanoj” osobi, koja se osećala privržena ISIL-u, a da će sve ostalo biti saopšteno naknadno.

Nehammer je naglasio da je sprovedena intenzivna istraga, koja je i dalje u toku.

“Ovo je napad na demokratiju, slobode, pokušaj da se oslabi naše demokratsko društvo. Terorizam i nasilje u našem društvu nemaju mjesta. Nećemo dozvoliti da nam se ugroze osnovna prava i slobode”, podvukao je on.

ISTRAGA U TOKU, MOGUĆE DA IMA VIŠE NAPADAČA

Kazao je da se ne može isključiti da ima i drugih napadača, zbog čega je istraga u dalje u toku.

“Trenutno polazimo od toga da je bilo više napadača. Istraga je u toku da vidimo da li je bilo daljih napadača”, objasnio je on.

Generalni direktor za državnu bezbjednost Franz Ruf prenio je da policija aktuelno sprovodi intenzivnu istragu u okruženju napadača.

“Njegov stan smo nasilno otvorili eksplozivom i pretresli”, kazao je Ruf.

On se zahvalio građanima na više od 20.000 dostavljenih video snimaka o napadu, dodajući da je za kratko vrijeme analizirano 20 odsto.

Kazao je da je sada potrebna antiteroristička komponenta u istrazi, prenosi Al Jazeera.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!