Dvojica bivših srpskih vojnika uhapšena zbog monstruoznog zločina – učestvovanja u ubistvu 78 civila

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, koje vodi istragu o tom teškom ratnom zločinu, uhapšeni su Boško Unčanin (51) iz Prijedora i Dragan Despot (56) iz mjesta Lanište kod Ključa. Oni su pod istragom zbog sumnje da su 1. jula 1992. učestvovali u napadu na ključko selo Velagići. Tad su zarobili veću grupi civila i doveli ih pred zgradu osnovne škole naloživši im da se postroje, a potom su na njih pucali iz pušaka

Masovna drobnica u selu Velagići

Dvojicu bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhitila je u utorak policija po nalogu Suda BiH pod sumnjom da su učestvovali u ubistvu više od 70 civila s područja opštine Ključ tokom kampanje masovnih etničkih progona, sprovedene na početku rata 1992. godine.

Kako je potvrđeno iz Tužilaštva BiH, koje vodi istragu o tom teškom ratnom zločinu, uhapšeni su Boško Unčanin (51) iz Prijedora i Dragan Despot (56) iz mjesta Lanište kod Ključa, prenosi “Jutarnji list”.

Oni su pod istragom zbog sumnje da su 1. jula 1992. učestvovali u napadu na ključko selo Velagići. Tad su zarobili veću grupi civila i doveli ih pred zgradu osnovne škole naloživši im da se postroje, a potom su na njih pucali iz pušaka.

Kako je utvrđeno istragom, tad je brutalno likvidirano najmanje 78 civila, čija su tijela potom prevezena kamionima i zakopana u masovnu grobnicu, koja je otkrivena i ekshumirana 1996. godine.

Unčanina i Despota Tužilaštvo BiH tereti da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti. 

Opština Ključ bila je pod okupacijom srpskih paravojnih formacija sve do septembra 1995, kad je oslobođena u zajedničkim akcijama koje su vodili Armija BiH, HVO i Hrvatska vojska (HV).

Prema dostupnim podacima, tokom okupacije u Ključu i okolnim naseljima ubijeno je najmanje 700 osoba nesrpske nacionalnosti.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!