Drama ispred zgrade hrvatske Vlade: Mladić (22) zapucao kalašnjikovim, ranio policajca i izvršio samoubistvo (VIDEO)

Kako saznaje “Jutarnji list”, počinitelj koji je ranio policajca pa zatim počinio samoubistvo je Danijel Bezuk, rođen 16. aprila 1998. godine u Kutini i živio je na području Kutine. Njegovo tijelo pronađeno je na kraju Ulice Jabukovac. Nasred ceste ubio se hicem u glavu iz vatrenog oružja. Istraga napada i dalje je u toku i zasad nema službenih informacija o motivima napada

Foto: Printscreen

MUP Hrvatske saopštio je da je u policajca pred zgradom Vlade na Markovom trgu pucao 22-godišnjak koji je nešto kasnije na Jabukovcu počinio samoubistvo, a od ranije nije bio poznat policiji.

Kako saznaje “Jutarnji list”, počinitelj koji je ranio policajca pa zatim počinio samoubistvo je Danijel Bezuk, rođen 16. aprila 1998. godine u Kutini i živio je na području Kutine.

Njegovo tijelo pronađeno je na kraju Ulice Jabukovac. Nasred ceste ubio se hicem u glavu iz vatrenog oružja. Istraga napada i dalje je u toku i zasad nema službenih informacija o motivima napada. 

Kako saznaje “Jutarnji list”, on je jutros, svega 20-ak minuta prije nego što se pojavio na Markovom trgu, na Facebooku objavio status pun pravopisnih grešaka i prenose ga u cjelosti: “Dosta je bilo prevara i bezonzirnog gazenja ljuckih vrijednosti bez odgovornosti”.

Na tu izjavu do 11.30 prikupio je pet lajkova osoba koje vjerovatno još nisu upoznate s onim što je uslijedilo poslije.

Prema pisanju medija, koji se pozivaju na očevice, počinitelj je do zgrade Vlade došao sa sjeverne strane crkve Svetog Marka, prenosi Al Jazeera.

Zapucao je kalašnjikovim prema ulaznim vratima Banskih dvora, pri čemu je teško ranjen policajac koji je bio na ulazu u zgradu Vlade, a potom se okrenuo na drugu stranu i ispalio rafal prema zgradi Sabora i zatim pobjegao.

Ranjeni policajac dovezen je u Kliničku bolnicu Sestre milosrdnice s prostrijelnim ranama lijeve ruke i s obje strane trupa, a za sada su mu funkcije stabilne, izjavio je Hini direktor bolnice Mario Zovak.

“U ovom trenutku su vitalne funkcije stabilne, ne vidimo znakove ugroženosti života. Međutim, brine nas mogućnost unutrašnjih povreda, jer nam je u ovom trenutku nemoguće procijeniti putanju metka”, rekao je Zovak.

Zagrebačka policija objavila je da je policajac operisan i stanje mu je stabilno. 

Na Trgu svetog Marka nalaze se mnogobrojne policijske snage, posjetioci ne mogu da priđu, a nadlijetali su ga helikopteri.

U ulice oko trga policajci puštaju samo stanare, dok je na mjestu pucnjave počela istraga, prenosi Al Jazeera.

Na Trgu su bili ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović i ministar branitelja Tomo Medved, a mjesto je obišao i premijer Andrej Plenković.

U Vladi se saznaje da je povrijeđeni policajac radio u njihovom obezbjeđenju i da u vrijeme incidenta premijer nije bio u sjedištu Vlade.

Kako saznaje Dnevnik Nove TV, napadač je iz Kutine i dolazi iz braniteljske porodice.

Sabor je otkazao sve aktivnosti za ponedjeljak, objavio je zastupnik Bojan Glavašević na Twitteru.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!