Tramp odbio da učestvuje u virtuelnoj debati sa Bajdenom

Neću da gubim vrijeme na virtuelnu debatu. To nije suština debate, da sjedite za kompjuterom. Smiješno je, mogu da vas prekinu kad god, rekao je Tramp

Foto: Printscreen

Predsjednik SAD Donald Tramp poručio je da neće učestvovati u debati sa demokratskim predsjedničkim kandidatom Džoom Bajdenom, zakazanoj za 15. oktobar u Majamiju, pošto su organizatori najavili da će TV duel biti virtuelan, zato što se predsjednik zarazio Kovidom 19.

“To za nas nije prihvatljivo”, rekao je Tramp u telefonskom intervjuu za kablovsku mrežu Foks biznis i dodao da smatra da bi virtuelni format omogućio moderatoru da ga prekida.

“Neću da gubim vrijeme na virtuelnu debatu. To nije suština debate, da sjedite za kompjuterom. Smiješno je, mogu da vas prekinu kad god”, rekao je Tramp.

Bajden je u četvrtak rekao novinarima da će poštovati preporuke komisije za debate. Dodao je da ne zna koje mjere će da preduzme ako Tramp odbije da učestvuje.

“Ne znamo šta će predsjednik da uradi. Mijenja mišljenje svake sekunde”, naglasio je Bajden.

Komisija za predsjedničke debate saopštila je da je potrebno da se “zaštite zdravlje i bezbjednost” svih učesnika druge predsjedničke debate. Kandidati će “učestovati iz udaljenih lokacija, dok će drugi učesnici i moderator biti u Majamiju”, navedeno je u saopštenju, nedjelju prije nego što je Bajden i Tramp trebalo da suoče stavove u tom gradu.

Šef Trampovog izbornog štaba Bil Stepien saopštio je da se “Bezbjednost svih učesnika može lako osigurati, a da se ne otkazuje prilika za birače da vide direktnu raspravu kandidata”.

“Nećemo prihvatiti taj jadan izgovor da se spasl Džo Bajden i umjesto toga ćemo održati miting”, saopštio je Stepien.

Iz Bajdenovog izbornog štaba saopšteno je da će, imajući u vidu Trampovu odluku da ne učestvuje u virtuelnoj debati, demokratski kandidat “naći neko drugo mjesto da direktno odgovara na pitanja glasača” i da se nada da će komisija pomjeriti planiranu debatu za 22. oktobar, kako predsjednik “ne bi mogao da izbjegne odgovornost”.

DA LI JE TRAMP I DALJE ZARAZAN?

Tramp je testiran pozitivno na koronavirus prije nedjelju dana, ali je u utorak tvitovao da se raduje debati sa Bajdenom u Majamiju, prenosi Glas Amerike.

“To će biti sjajno”, tvitovao je predsjednik.

Međutim, Bajden je rekao da “ne bi trebalo da bude debate”, dok god je predsjednik pozitivan na Kovid. Demokratski kandidat je novinarima u Pensilvaniji rekao da se “raduje debati sa Trampom”, ali da “moraju da se poštuju veoma stroge smjernice”.

Tramp se razbolio prošlog četvrtka, samo 48 sati nakon prve debate sa Bajdenom u Klivlendu. Kandidati su bili na fizičkoj distanci, ali je Trampov pozitivan test izazvao zabrinutost u pogledu zdravstvenog stanja bivšeg potpredsjednika SAD, koji je testiran više puta na koronavirus prije nego što je nastavio kampanju.

Tramp je i dalje bio zarazan kada je u ponedjeljak pušten iz vojno-medicinskog centra Volter Rid. Prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), oboljeli od koronavirusa sa blagim i umjerenim simptomima mogu da budu zarazni i trebalo bi da se izoluju najmanje 10 dana.

To ne bi bila prva debata u kojoj kandidati nisu u istoj prostoriji – 1960. godine, u trećoj predsjedničkoj debati, Ričard Nikson i Džon F. Kenedi su bili na suprotnim obalama.

Prva debata između Trampa i Bajdena bila je haotična, a predsjednik je često prekidao svog rivala i moderatora. Zbog toga su pojedini zatražili da se moderatoru da opcija da isključi mikrofon kandidata tokom narednih TV duela. Još nije poznato šta predviđa virtuelni format debate.

Tramp je u četvrtak rekao i da se osjeća “veoma dobro” i da je spreman da nastavi da govori na mitinzima. Manje od četiri nedjelje uoči izbora 3. novembra, ranije je glasalo više od 6 miliona Amerikanaca.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!