Slovenački stručnjak o Trampovom liječenju: To ne bi smio da uradi nijedan ljekar!

Taj lijek je još u eksperimentalnoj fazi i nije dobio odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Iz toga se da zaključiti da je sam Tramp zahtijevao da mu se da taj lijek ili da je u, najmanju ruku, sam morao da odobri upotrebu lijeka. A kako ljekari koji su u nacionalnoj vojnoj bolnici “Walter Reed” liječili Trampa nisu nezavisni, već im je predsjednik “šef”, morali su mu dati lijek”, kaže prof. dr Andrej Trampuž

Prof. dr Andrej Trampuž (Foto: Printscreen/Hospital Partnerships)

Nijedan ljekar na svijetu, koji drži do medicinske etike, kao i do svog zanimanja, ne bi američkom predsjedniku Donaldu Trampu, sam, “na svoju ruku”, smio dati lijek REGN-COV2, eksperimentalnu terapiju biotehnološke kompanije Regeneron, koju je on primio.

Zašto? Upravo zato jer je taj lijek još u eksperimentalnoj fazi i nije dobio odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA). Iz toga se da zaključiti da je sam Tramp zahtijevao da mu se da taj lijek ili da je u, najmanju ruku, sam morao da odobri upotrebu lijeka.

A kako ljekari koji su u nacionalnoj vojnoj bolnici “Walter Reed” liječili Trampa nisu nezavisni, već im je predsjednik “šef”, morali su mu dati lijek”, kaže za Slobodnu Dalmaciju prof. dr Andrej Trampuž, slovenački specijalista infektologije i interne medicine koji živi u Berlinu i radi u svjetski priznatoj bolnici “Charite”.

Biotehnička kompanija Regeneron saopštila je da je lijek dostavila nakon što je od Trampovih ljekara primila zahtjev za “primjenu iz suosjećanja”. Eksperimentalna terapija može smanjiti nivo koronavirusa.

SAM DAO ODOBRENJE

​“Radi se o sintetičkim antitijelima, odnosno labolatorijski proizvedenim antitijelima. Dakle, nisu dobijena prirodnim putem, iz krvi neke osobe. Ta antitijela su u teoriji dobra, ali za sada ne postoji nijedna znanstvena studija koja bi to potvrdila. Dakle, Tramp je to mogao dobiti, ali je sam morao dati odobrenje za korišćenje tog lijeka u njegovom liječenju”, mišljenja je Trampuž.

Da Trampu zdravstveno stanje baš i nije bilo najbolje, kako se htjelo prikazati, govori i činjenica da je dobio i deksametazon.

“Taj lijek se daje samo u težim slučajevima, jer kod lakših slučajeva, odnosno lakših simptoma deksametazon nema učinka. Čak ima podataka da kod takvih lakših slučajeva deksametazon i pogoršava zdravstveno stanje”, kaže dr Trampuž.

Osim ova dva lijeka, Tramp je primio i lijek remdesivir, koji se daje osobama s upalom pluća i trebaju kiseonik, a koji je prvenstveno namijenjen u liječenju ebole. Pokazao se relativno efikasnim u liječenju koronavirusa, odnosno u skraćivanju razdoblja oporavka. Oboljeli koji su primili remdesivir oporavili su se 30 odsto brže od onih koji ga nisu primili.

Cijeli svijet se nemalo iznenadio kada je Tramp, već nakon tri dana, otpušten iz bolnice “Walter Reed”.

“U sljedećih nekoliko dana će se vidjeti je li liječenje ovim lijekovima koji su mu dati bilo ispravno ili ne. Mislim da bi se to moralo vidjeti u sljedeća tri do četiri dana. On je od trenutka obolijevanja sljedećih 10 do 14 dana zarazan”, pojašnjava Trampuž.

NASTAVLJA S NEODGOVORNIM PONAŠANJEM

“Sam Tramp je krivac za najmanje pola umrlih od koronavirusa u SAD. Jer da on, kao predsjednik SAD-a, nije olako shvatao koronavirus i stalno govorio kako to nije ništa i veliki dio američke javnosti bi se drukčije ponašao.

Da je njihov predsjednik od početka govorio kako se radi o opasnom virusu i kako se moraju pridržavati epidemioloških mjera, zasigurno u SAD-u do sada ne bi bilo ovoliko oboljelih i preminulih. A da je to tako najbolje vam govori porođenje između SAD-a i Indije.

SAD ima oko 330 miliona stanovnika, a do sada je od posljedica koronavirusa preminulo više od 215 hiljada ljudi i oboljelo više od 7,7 miliona.

U Indiji, koja ima više od 1,3 milijarde stanovnika, dakle četiri puta više od SAD-a, do sada je od posljedica koronavirusa umrlo više od 104 hiljade ljudi, a oboljelo njih 6,7 miliona. A kada još uporedimo kvalitet medicinske zaštite u SAD-u i Indiji, onda vam je jasno da u SAD-u nešto nije baš kako bi trebalo biti”, kaže dr Trampuž, prenosi “Jutarnji list”.

Međutim, sve to ne znači puno američkom predsjedniku, jer se i dalje ponaša onako kako hoće, bez obzira na koronavirus.

“Njegovo ponašanje je nevjerovatno. On mora da bude u izolaciji i izbegava sve kontakte, kako ne bi dalje širio virus. Svojim ponašanjem stavlja druge ljude u rizik obolijevanja.

On i sada, nakon što je postao pozitivan na koronavirus, kaže da je to kao i grip. Jednostavno ne shvaća o čemu se radi i svojim ponašanjem čini ogromnu štetu. Zbog toga i imaju najviše preminulih od koronavirusa na svijetu”, zaključuje Trampuž

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!