Avion Vojske Srbije se srušio kod Malog Zvornika, poginula dva pilota, povrijeđen mještanin

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je agenciji Beta da su potpuno nejasni razlozi zbog čega je taj avion uopšte i vraćen u upotrebu, ali da je u Srbiji nepotrebno stvorena slika da sve mora da se koristi. “Avion je na remont upućen 2010. godine i na njemu je proveo punih šest godina, što je neobično jer se remont ranije mjerio mjesecima. Onda je vraćen u upotrebu, ali je u maju 2018. godine ponovo prizemljen zbog tehničkih razloga. Vraćen je u stroj 7. maja ove godine”, rekao je Radić

Foto: Zvornikdanas.com

Lovački avion Mig-21 Vojske Srbije srušio se jutros kod Malog Zvornika, u rejonu sela Brasina, saopštilo je Ministarstvo odbrane. Tužilac Okružnog javnog tužilaštva u Šapcu Zoran Obradović izjavio je da su poginula oba pilota. Povređen je mještanin u čije dvorište je avion pao.

Kako saznaje N1, Mig-21 je poleteo sa aerodroma u Batajnici.

Obradović je za “Večernje novosti” potvrdio da se avion srušio u selu Brasina, kod rudarskog naselja.

Po njegovim riječima, bilo je reči da je pilot katapulirao “ali je, sasvim izvjesno, da su poginula oba pilota”, a da je jedna osoba povrijeđena.

Povrijeđeni mještanin iz Brasine, navodi portal “Novosti”, a prema izvještaja RTS, je sa opekotinama primljen u lozničku bolnicu.

U bolnici su rekli da je muškarac (59) ubrzo nakon pada aviona zbrinut u jedinici intenzivne njege i da je zadobio opekotine grudnog koša, glave i ruku, ali da je svjestan i orijentisan, navodi RTS.

Pilot Z. V, koji je upravljao avionom, rodom je iz sela Donja Borina i, kako navode članovi njegove porodice, poginuo je malo pošto je nadletio svoje selo i porodičnu kuću.

Petar Vojinović sa portala Tango Six rekao je u N1 Studio Live da je još rano govoriti šta je uzrok pada lovca Mig-21UM RV i PVO Vojske Srbije, ali da, prema iskustvu, većina udesa je, nažalost, uzrokovana ljudskom greškom, kao i da tehnika rijetko zakaže, podvlačeći da je ovaj avion bio remontovan i da je prevashodno služio za obuku.

Na mjestu pada aviona nalaze se ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović i komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da je avion Mig-21 Vojske Srbije, koji se srušio u okolini Loznice, pregledan jutros na aerodromu u skladu sa procedurama i da je konstatovano da je ispravan i spreman za let.

Vojni analitičar Aleksandar Radić izjavio je agenciji Beta da su potpuno nejasni razlozi zbog čega je taj avion uopšte i vraćen u upotrebu, ali da je u Srbiji nepotrebno stvorena slika da sve mora da se koristi.

“Avion je na remont upućen 2010. godine i na njemu je proveo punih šest godina, što je neobično jer se remont ranije mjerio mjesecima. Onda je vraćen u upotrebu, ali je u maju 2018. godine ponovo prizemljen zbog tehničkih razloga. Vraćen je u stroj 7. maja ove godine”, rekao je Radić.

Avion Mig-21 UM evidencijskog broja 16185, bio je poslednji avion tog tipa u Vojsci Srbije a u eksploataciji je proveo 34 godine.

U pitanju je ukupno 261. avion tog tipa nabavljen 1986. godine za potrebe Jugoslovenske narodne armije, koji je poslednji remont obavio prije četiri godine.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!