Novi album Sinan Alimanović International Banda objavljen u New Yorku

Pored mnogobrojih projekata kojima je Sinan Alimanović dao značajan doprinos u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, ovo je sedmi nosač zvuka pod umjetničkim vođstvom višestruko nagrađivanog bh jazz ambasadora. Za razliku od Alimanovićevih prethodnih albuma objavljenih na evropskom tlu, album “Lejla” snimljen je od dvostrukog dobitnika nagrade Grammy Chrisa Sulita, u Trading 8s Recording Studiju i objavljen u New Yorku

Novi album Sinan Alimanović International Banda – “Lejla” (2020) objavila je danas njujorška izdavačka kuća Miles High Records.

Album je od danas dostupan u Bosni i Hercegovini, kao i u ostatku svijeta, za narudžbu, download i streaming putem izdavačke kuće Miles High Records, kao i online platformi: Amazon, Apple Music, Deezer, Spotify… 

Pored mnogobrojih projekata kojima je Sinan Alimanović dao značajan doprinos u svojoj bogatoj muzičkoj karijeri, ovo je sedmi nosač zvuka pod umjetničkim vođstvom višestruko nagrađivanog bh jazz ambasadora. Za razliku od Alimanovićevih prethodnih albuma objavljenih na evropskom tlu, album “Lejla” snimljen je od dvostrukog dobitnika nagrade Grammy Chrisa Sulita, u Trading 8s Recording Studiju i objavljen u New Yorku.

Uz sarajevske umjetnike Sinana Alimanovića i Lejlu Alimanović, na realizaciji novog albuma učestvovali su neki od najznačajnijih stubova savremene umjetničke muzike, njujorške jazz scene: Harvie S – kontrabas i producent albuma (New York), Victor Lewis – bubanj (New York), Jed Levy – tenor saksofon (New York), te Adam Klemm – sopran saksofon (Ljubljana).

Mix i master albuma završeni su, takođe, u New Yorku od dobitnika nagrade Grammy Davida Kowalskog i Harvie S-a. Autor CD omota je njujorški fotograf i dizajner Christopher Drukker, koji u karijeri bilježi saradnje sa umjetnicima, kao što su Kenny Barron, Herb Alpert, Esperanza Spalding, Joey Calderazzo, Benny Green, Joey DeFrancesco, George Cables, Avishai Cohen, Steve Kuhn…

Sinan Alimanović je povodom objave novog albuma zahvalio svima koji su učestvovali i podržali realizaciju ovog projekta.

“Neizmjerno sam zahvalan američkim umjetnicima, muzičkoj braći po senzibilitetu, kao i porodici i kolegama iz Bosne i Hercegovine, regiona i svijeta što su pomogli pri realizaciji ovog, za mene, ali i za Bosnu i Hercegovinu izuzetno važnog umjetničkog projekta”.

Recenzenti novog albuma Sinan Alimanović International Banda su regionalni i svjetski muzički stvaraoci, referentni poznavatelji muzičke umjetnosti, kritičari: Mladen Mazur, Dinko H. Sansky, Rambo Amadeus, Fadil Redžić, Dragutin Matošević, Mark Sherman…

O albumu “Lejla”, radnik u kulturi i autor Rambo Amadeus je rekao:
“Elegancija i mjera, koji se čuju pri svakom pažljivo komponovanom, kongruentno odsviranom i otpjevanom tonu, ovaj album izdvaja od većine savremene jazz produkcije i čine ga trajnom vrijednošću. Kraće rečeno – ovo je muzika – miljenica svih muza. Hvala, profesore”.

Album Sinan Alimanović International Band – “Lejla” predstvlja autentičnu transkulturalnu mrežu, koja se u kontekstu poimanja savremene umjetničke muzike, prostire od Sarajeva do New Yorka. Album je pretežno sastavljen iz autorskih kompozicija učesnika na projektu, s primarnim fokusom na djela Sinana Alimanovića, dok su dvije kompozicije jazz standardi.

Na ovom projektu cilj vođe banda bio je da sve kompozicije, iako u istorijskom kontekstu nastale u različitim vremenskim okvirima, iako artikuliraju dva različita geografska podneblja, iako izvođene u različitim formacijama, zvuče kao da ih je pisala jedna, ista ruka. I zaista, pri slušanju ćete osjetiti cjelovitost i zaokruženost izraženu univerzalnim jezikom muzike koji spaja sve navedene različitosti, u trajanju, u realnom vremenu koje teče i nedjeljivo je, piše Radiosarajevo.ba.

Miles High Records je njujorška izdavačka kuća u vlasništvu multi-instrumentaliste, kompozitora i profesora na The Julliard School, Marka Shermana, autora koji je ostvario saradnje sa nekim od najznačajnijih umjetnika 20. i 21. vijeka, od kojih su samo neki: Leonard Bernstein, Liza Minnelli, Tony Bennett, Michael Brecker, Wynton Marsalis… U sklopu dosadašnjih muzičkih izdanja Miles High Records, svoje učešće su uzela neka od najrezonantnijih imena svjetskog jazza, kao što su: Kenny Barron, Dave Liebman, Tom Harrel, Rufus Reid.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!