Almir Džuvo: Stranci će vrlo brzo vidjeti šta je problem sa novom vlašću u CG

EU i NATO će od njih tražiti da ispunjavaju obaveze koje je preuzela ranija vlast. Ako se budu pokušali ponašati drugačije, a i to je jedna od mogućnosti, uslijediće sankcije, rekao je Džuvo

Almer Džuvo (Foto: Printscreen/Al Jazeera)

Opozicija koja će preuzeti vlast u Crnoj Gori sastoji se od tri koalicije, s vrlo malom prevagom nad pro-Đukanovićevim političkim blokom. Vrlo lako se može desiti da se njihovi interesi u datom momentu suprotstave, kazao je za Atlantsku inicijativu Almir Džuvo, bivši direktor Obavještajno-bezbjednosne agencije Bosne i Hercegovine, bivši šef Misije Bosne i Hercegovine pri NATO savezu i predavač na Američkom univerzitetu.

On je kazao da to nije toliko stabilna vlada, niti će biti.

“Po mom mišljenju, pravi izbor je pustiti ih da uspostave vlast. Jedno je pričati, drugo je raditi, i vrlo brzo će i stranci vidjeti šta je suštinski problem s novom vlašću u Crnoj Gori”, kazao je Džuvo za Atlantsku inicijativu, komentarišući izbore u Crnoj Gori, ruski uticaj i ulogu Zapada u regionu zapadnog Balkana.

“Dobiti vlast je jedna priča, ali implementirati vlast potpuno druga. Lako je davati obećanja iz opozicije. Međutim, bilo koja politička opcija unutar sistema države koja je članica NATO-a i u procesu je evropskih integracija, države koja ima utvrđene međunarodne i regionalne interese, mora se ponašati po zacrtanim pravilima”, rekao je Džuvo.

Džuvo je kazao da postoji međunarodni sistem koji se mora poštovati i smatra da će i sadašnja opozicija, ako uspostavi vlast, krenuti drugačijim pravcem nego što je najavljivala tokom predizborne kampanje.

“EU i NATO će od njih tražiti da ispunjavaju obaveze koje je preuzela ranija vlast. Ako se budu pokušali ponašati drugačije, a i to je jedna od mogućnosti, uslijediće sankcije”, rekao je Džuvo.

On je rekao da međunarodna zajednica sigurno zna kako da nametne ili usmjeri razvoj događaja u jednoj tako maloj državi kao što je Crna Gora. prenosi Portal Analitika.

Upitan kako Rusija može iskoristiti ove izbore u Crnoj Gori, Džuvo je kazao da je Rusija stalno prisutna sila, koja u svemu traži svoje interese.

“Najmanji interes koji Rusija ima jeste da utiče na destabilizaciju zapadnog svijeta ili da proizvodi destabilizaciju u regionima u kojima NATO članice imaju svoje interese”, rekao je Džuvo.

Prema njegovom mišljenju, ako zapadne sile budu htjele da Crna Gora zadrži svoj evroatlantski pravac, on će biti zadržan.

“Zato ne vidim neku posebnu opasnost zbog promjene vlasti u Crnoj Gori. Osim toga, mislim da će se za pola godine posložiti stvari i na unutrašnjem planu u Crnoj Gori. Moja procjena je da će se naći zajednički interesi i da će doći do nekog kompromisnog rješenja. Ne mislim da će sadašnje napetosti eskalirati u nekakvu formu unutrašnjeg sukoba. Incidenata će biti sve dok bude postojao interes za incidentima, to nije sporno”, rekao je Džuvo.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!