Rakočević: Jako nepovoljna epidemiološka situacija u CG, u narednim danima može da bude dramatična

Doći će do porasta broja oboljelih na osnovu ponašanja, na osnovu slika koje smo viđali desetak do 14 dana, jer vidimo da se masovno ne poštuju mjere koje su na snazi”, istakla je Rakočević

Božidarka Rakočević (Foto: Printscreen/rtcg.me)

Direktorica Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti Instituta za javno zdravlje (IJZ) Božidarka Rakočević saopštila je da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori zabrinjavajuća i da je poražavajući podatak da je sa 1.451 aktivnim slučajem na 100.000 stanovnika prva u regionu.

Crna Gora je danas zabilježila rekordnih 219 novih slučajeva virusa korona.

“Jako, jako, jako nepovoljna, a nažalost, možda narednih dana budemo imali i dramatičnu situaciju. Doći će do porasta broja oboljelih na osnovu ponašanja, na osnovu slika koje smo viđali desetak do 14 dana, jer vidimo da se masovno ne poštuju mjere koje su na snazi”, istakla je Rakočević, gostujući na Prvom programu Radija Crne Gore.

Epidemiolozi, prenosi rtcg.me, mjesecima stalno upozoravaju da je veoma važno poštovati preventivne mjere. Apeluju i na ličnu odgovornost, jer sve zavisi od pojedinca.

“Svi smo svjesni slika koje smo gledali iz Italije, kako je bio opterećen zdravstveni sistem i koliko je ljudi umiralo, i da zdravstveni radnici nijesu uspijevali, niti su imali dovoljno kapaciteta da svima pruže zdravstvenu zaštitu”, rekla je Rakočević.

Ona je pojasnila da nam preventivne mjere služe upravo da bismo smanjili obolijevanje u populaciji, te opterećenost zdravstvenog sistema.

Ljekari, kaže ona, strahuju ona od ukrštanja sezonskog i virusa korona.

“Stoga je jako važno da se od sezonskog gripa vakcinišu osobe koje bi trebalo da vakcinišu”, rekla je Rakočević.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!