Na skupu za odbranu nezavisne građanske Crne Gore 50.000 ljudi: Ne damo državu! (VIDEO)

Da se je slavilo s barjacima koje vi nosite, ne bismo izlazili na ulice. Pred našim očima se ne može paliti sveti crnogorski barjak. Tu smo da cijelom svijetu damo do znanja – mi ne ljubimo lance. Nećemo se dati ravnogorskoj fukari. Nismo se dali 1941, nećemo ni ni 2020. GP URA imam poručiti sljedeće – Žarko Rakčeviću, Dritane Abazoviću, Filipe Adžiću – predate li Crnu Goru ostaćete upamćeni kao najgori izdajnici roda. Govoriće se o vama kao što se danas govori o Marku Dakoviću i Andriji Radoviću. Ne dozvolite da nas podijele kao nekad na crvene i zelene, rekao je Nemanja Batrićević sa FPN-a

Foto: Uprava policije

Na, kako su ga organzatori nazvali, građanskom i patriotskom skupu za odbranu nezavisne građanske Crne Gore, po procjeni Uprave policije, na Trgu nezavisnosti u Podgorici prisustvovalo je oko 50.000 građana.

Skup je protekao bez incidenata.

Građani iz više opština došli su na skup u kolonama i sa istaknutim državnim zastavama, piše rtcg.me.

Skandirali su “Ne damo državu”, “Nije ovo Srbija” “Bella ciao”.

Uoči večerašnjeg skupa premijer Duško Marković je na Twizzeru poručio “Da je vječna Crna Gora”. 

Prisutnima se obratio Predrag Vušurović i pročitao pisanje “Glasa Crnogorca” prije skoro vijek.

“Crnogorci, sjeni predaka vaših od deset vijekova gledaju na vas. Ne osramotite ih. Ne osramotite kralja mučenika. Pokažimo se kao vazda da smo dostojni potomci svojih slavnih predaka koji su svojim herojskim podvizima vjekovima zadivljavali svijet”, piše “Glas Crnogorca” poslije smrti velikog Nikole Mirkova 1921. godine, prije skoro vijek, rekao je.

Vušurović je prisutnima postavio pitanje: “Nije li i ovo danas, i ovdje usljed i s vama i vama obnovljene Crne Gore, i jedini pravi stav i glas Crnogorca i svakog njenog građanina koji nema ni rezervnu ni dopunsku domovine”? 

Vušurović je poručio okupljenima da ne osramote sjene slavnih predaka i kralja mučenika.

“Mnogo je nas kojim ničija nezajažljivost ne može ogaditi zemlju koja nas je porodila”, poručio je Vušurović, dodajući da mu okupljeni nikako ne liče na “đavolji nakot”.

“Jedina partija koja nas je danas okupila je Crna Gora”, podvukao je on.

“Pod ovim orlovima zlatnim ne može biti ni žica, ni crnih ptica, ni Srebrenica”, istakao je, prenosi Portal Analitika.

Vušurović je pozvao građansku Crnu Goru da razmisli treba li joj “sloboda Draže Mihailovića i rukoljuba Krivokapića”.

Novinar RTCG Nebojša Šofranac je, govoreći na Patriotskom skupu, kazao: “Nisu nas okupile nijedna partija i politika, već samo ljubav prema Crnoj Gori. Kličemo i pjevamo samo Crnoj Gori, nikome drugom”.

Jelena Đurović se obratila okupljenima video-porukom, rekavši da poštuje izbornu volju građana, ali da se nada očuvanju evropske Crne Gore.

Amina Brahić iz Pljevalja je kazala da Bošnjacima u tom gradu ovih dana prijete.

“Jedina ptica koja ovih dana leti nad Crnom Gorom je slobodarski soko. Nećemo skrenuti s pravca građanskog društva. Svako ko pokuša da naruši temelje slobodne, evropske, nezavisne Crne Gore, naići će na crnogorsku mladost. Državi, Evropi i svijetu šaljemo poruku – da je vječna Crna Gora”, poručila je ona.

Bojana Vatić iz Novog Sada poručila je video-porukom da je Crna Gora država svih njenih građana.

“Ovo je izbor između budućnosti i prošlosti. Niko ne smije da uguši duh antifašizma koji živi u Crnoj Gori. Velikosrpski projekat je poražen”, istakla je ona.

Nemanja Batrićević sa FPN-a je rekao da ovo okupljanje nije organizovano s ciljem krađe izborne pobjede.

“Da se je slavilo s barjacima koje vi nosite, ne bismo izlazili na ulice. Pred našim očima se ne može paliti sveti crnogorski barjak. Tu smo da cijelom svijetu damo do znanja – mi ne ljubimo lance. Nećemo se dati ravnogorskoj fukari. Nismo se dali 1941, nećemo ni ni 2020. GP URA imam poručiti sljedeće – Žarko Rakčeviću, Dritane Abazoviću, Filipe Adžiću – predate li Crnu Goru ostaćete upamćeni kao najgori izdajnici roda. Govoriće se o vama kao što se danas govori o Marku Dakoviću i Andriji Radoviću. Ne dozvolite da nas podijele kao nekad na crvene i zelene. Da je vječna Crna Gora, e viva Mintenegro”, poručio je on.

Iz Patriotskog skupa su ranije kazali da ne mogu da žmure i ćute pred buđenjem klerofašizma i prijetnjama po opstanak, kako su naveli, jedine zemlje koju imamo.

Poslije posljednjeg govornika intonirana je himna Crne Gore, uz bakljadu, čime je skup završen.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!