Uhapšen Julian Assange (VIDEO)

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije saopštilo je kako može potvrditi da je Assange u pritvoru i da će mu se “pravedno suditi u Velikoj Britaniji”

Julian Assange prilikom hapšenja (Foto: Printscreen)

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange uhapšen je danas u Ambasadi Ekvadora u Velikoj Britaniji.

Reuters prenosi da je ekvadorski predsjednik Lenin Moreno objavio da se Assangeu ukida diplomatski azil zbog stalnog kršenja međunarodnih konvencija.

Kako navode agencije, Assange je uhapšen u centralnom dijelu Londona, a tu informaciju nešto kasnije potvrdila je i britanska policija.

Iz policije navode da su bili pozvani u Ambasadu Ekvadora nakon što je vlada te južnoameričke države ukinula azil za osnivača zviždačkog sajta WikiLeaks.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Velike Britanije saopštilo je kako može potvrditi da je Assange u pritvoru i da će mu se “pravedno suditi u Velikoj Britaniji”.

Moreno je naveo da je Velika Britanija dala garancije da Assange neće biti izručen državi koja ima smrtnu kaznu.

“U skladu s našom jakom posvećenošću ljudskim pravima i međunarodnom pravu, zatražio sam od Velike Britanije garancije da g. Assange ne bude izručen državi gdje bi mu prijetilo mučenje ili smrtna kazna”, objavio je ekvadorski predsjednik na Twitteru, prenijela je Al Jazeera.

“Britanska vlada potvrdila mi je to napismeno, u skladu sa svojim pravilima”.

Iz WikiLeaksa navode da njihov osnivač nije “išetao iz Ambasade”.

“Ekvadorski ambasador pozvao je britansku policiju u zgradu Ambasade i on (Assange) odmah je uhapšen”, navodi se na Twitter profilu WikiLeaksa.

Dodaje se da je “Ekvador nezakonito ukinuo Assangeov politički azil i tako prekršio međunarodno pravo”.

Assange je bio u ekvadorskoj ambasadi od augusta 2012, nakon što se tu sklonio iz straha da će ga britanske vlasti uhapsiti i izručiti SAD-u, koji ga traži zbog objavljivanja hiljada tajnih vojnih i diplomatskih dokumenata.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!