Opozicija proglasila pobjedu, Đukanović kaže da borba za većinu još traje, čeka se DIK

Na parlamentarnim izborima koalicija „Odlučno za Crnu Goru” osvojila je 30 mandata, „Za budućnost Crne Gore” 27, „Mir je naša nacija” 10, „Crno na bijelo” četiri, Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS) osvojile su po tri, Socijaldemokratska partija (SDP) dva, dok su po mandat osvojile „Albanska lista” i „AK Jednoglasno”. Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Hrvatska reformska stranka (HRS) ostale su bez mandata

Foto: Crno na bijelo

Lideri triju opozicionih koalicija – „Za budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo” – Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, proglasili su kasno sinoć pobjedu opozicije na parlamentarnim izborima, dok je lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, kazao da koalicija „Odlučno za Crnu Goru” s tradicionalnim koalicionim partnerima ima 40 mandata, te da borba za većinu u parlamentu još traje.

Na parlamentarnim izborima koalicija „Odlučno za Crnu Goru” osvojila je 30 mandata, „Za budućnost Crne Gore” 27, „Mir je naša nacija” 10, „Crno na bijelo” četiri, Socijaldemokrate (SD) i Bošnjačka stranka (BS) osvojile su po tri, Socijaldemokratska partija (SDP) dva, dok su po mandat osvojile „Albanska lista” i „AK Jednoglasno”. Hrvatska građanska inicijativa (HGI) i Hrvatska reformska stranka (HRS) ostale su bez mandata.

To su preliminarni rezultati Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), na osnovu 95,1 odsto obrađenog uzorka. Državna izborna komisija (DIK) će se, kako je najavljeno, sjutra oglasiti.

Iz CeMI-ja su pojasnili da se radi o preliminarnim procjenama i da su moguća odstupanja zavisno od toga da li ce HGI eventualno preći traženih 0,35 odsto za rezervisani mandat.

GLASALO 409.880 GRAĐANA

Prema podacima te NVO, na izborima je glasalo 409.880 građana, odnosno 75,9 odsto birača, piše Portal Analitika.

Predsjednik Upravnog odbora CeMI-ja, Zlatko Vujović, rekao je na konferenciji za medije da će tri opozicione koalicije koje su najavile postizbornu saradnju – „Za budućnost Crne Gore”, „Mir je naša nacija” i „Crno na bijelo” – imati najmanje 41 mandat.

Lideri pomenutih koalicija, Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, proglasili su pobjedu opozicije na izborima, dok je lider Demokratske partije socijalista (DPS), Milo Đukanović, kazao da koalicija „Odlučno za Crnu Goru” s tradicionalnim koalicionim partnerima ima 40 mandata, te da borba za većinu u parlamentu još traje.

„Respektujemo rezultate koje su ostvarili svi politički subjekti. Sačekaćemo finalno prebrojavanje i zvanične rezultate DIK-a”, rekao je Đukanović.

Opozicioni prvaci saopštili su da je njihova izborna pobjeda – istorijski dan za Crnu Goru.

„Crna Gora više nije jedina zemlja na svijetu koja nikada nije smijenila vlast na izborima. Crna Gora večeras piše istoriju. Trideset godina smo čekali ovo”, kazao je Aleksa Bečić.

NACIONALNE STRANKE DA PRIĐU POBJEDNIKU

Lideri opozicije su pozvali sve nacionalne stranke – „da priđu pobjedniku”. 

„Prvi cilj je da pružimo ruku pomirenja; ona treba da bude osnov suživota. Bez nje i onoga što je Marko Miljanov govorio – da druge sačuvamo od sebe – nema kvalitetne Crne Gore. Nudimo ono što je prirodno – da sve nacionalne stranke priđu pobjedniku. Ne možemo graditi Crnu Goru drugačije”, poručio je Zdravko Krivokapić, dok je Dritan Abazović kazao da Crna Gora „zaslužuje da je vodi ekspertska vlada”.

Iako su iz opozicije pozvali građane da ne izlaze na ulice i da izbornu pobjedu proslave u svojim domovima, po ulicama se slavilo u više crnogorskih gradova.

Predsjednica SDP-a, Draginja Vuksanović Stanković, kasno je sinoć kratko kazala da je njena partija osvojila dva mandata na izborima, te da će dalje poteze organi stranke dogovoriti narednih dana.

Iz SD-a su saopštili da su ostvarili bolji rezultat nego na izborima 2016. godine, te da SD nikad neće odustati od svoje borbe „za bolju, napredniju Crnu Goru, koja mora biti sekularna i antifašistička” .

„Samo s onima koji dijele te ideje, možemo sarađivati”, poručio je lider partije, Ivan Brajović.

Predsjednik BS-a, Rafet Husović, kazao je da su tri osvojena mandata te partije potvrda njihove ispravne politike.

„Očekujem da će se nastaviti evropski put Crne Gore kao građanske i multietničke zajednice i da će ta politika nastaviti da bude dominatna državna politika i u narednom periodu”, istakao je Husović.

Iako je na izborima zabilježena velika izlaznost, izborni dan protekao je u mirnoj atmosferi. CeMI-ju su prijavljene 702 nepravilnosti, od čega su 442 prijavili posmatrači, a 262 građani. Najveći broj nepravilnosti, kako je saopšteno iz te NVO, odnosio se na povredu tajnosti glasanja.

REZULTATI CDT-A

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) objavio je rezultate izbora na 100 odsto obrađenog uzorka. Kako su saopštili iz te NVO, podatke su obrađivali na osnovu reprezentativnog uzorka sa 268 biračkih mjesta.

SD 4.09 %

BS 3.74 %

SDP 3.11% (2.79% – 3.43%)

„Crno na bijelo” 5.54%

Albanska koalicija 1.35%

„Odlučno za Crnu Goru” 35.41%

„Za budućnost Crne Gore” 32.81%

Albanska lista 1.51%

„Mir je naša nacija” 12.07%

„Ostale liste nijesu ušle u parlament. HGI je osvojila 0.25 odsto, uz marginu greške 0.08 što znači da se može kretati u intervalu od 0.17 do 0.33 odsto”, saopštili su iz CDT-a.

Kako dodaju, postoji mogućnost da SDP ne pređe cenzus od tri odsto, s obzirom na marginu greške od 0.32 odsto.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!