Dva mjeseca do izbora Bajden sve više osvaja glasače, a Tramp je u sve većem problemu

Prema istraživanjima javnog mnjenja koje je sproveo CBS/YouGov, Bajden vodi za 10 odsto, ali ono što je možda i najvažnije za bivšeg potpredsjednika Braka Obame je to što je porastao procenat njegove „dopadljivosti“ (favorability). Ona sada iznosi pozitivnih pet (45 prema 40) odsto, dok je prije konvencije iznosila negativnih odsto

Donald Tramp i Džo Bajden (Foto: YouTube/Printscreen)

Stigli su rezultati prve ankete nakon demokratske nacionalne konvenije održane prošle nedjelje i ne mogu da budu bolji za Džoa Bajdena, demokratskog kandidata za američke predsjedničke izbore.

Ostalo je nešto više od dva mjeseca do izbora, a predsjednički kandidati Bajden i Donald Tramp, aktuelni predsjednik i kandidat Republikanske stranke, pokušali su ili pokušavaju da tokom stranačkih konvencija dodatno animiraju birače.

Predizborne ankete pokazuju da je Bajden prednost koju je stekao nad Trampom od početka pandemijske krize dodatno uvećana nakon demokratske konvencije održane od 17. do 20. avgusta.

Prema istraživanjima javnog mnjenja koje je sproveo CBS/YouGov, Bajden vodi za 10 odsto, ali ono što je možda i najvažnije za bivšeg potpredsjednika Braka Obame je to što je porastao procenat njegove „dopadljivosti“ (favorability). Ona sada iznosi pozitivnih pet (45 prema 40) odsto, dok je prije konvencije iznosila negativnih odsto.

I zaista, Bajdenov problem već dugo nije prednost u odnosu na Trampa – ona je znatna i stabilna. Njegov najveći problem je bio nedostatak entuzijazma birača da glasaju za njega. a kada glasači biraju između dvije opcije koje im se ne dopadaju, veće su šanse da će u poslednjem trenutku promijeniti mišljenje. Podsjećanja radi, Tramp je 2016. godine pobijedio jer je na kraju osvojio veći dio glasača kojima se nisu sviđali ni on ni Hilari Klinton.

Nakon konvencije na kojoj su u korist Bajdena govorili Barak i Mišel Obama, Bil Klinton, a emotivan govor je održala i njegova supruga, porastao je procenat onih koji kažu da će glasati za Bajdena zato što to žele, a ne samo zato što je demokrata ili zato što ne žele da glasaju za Trampa.

Međutim, Bajden je još daleko od potpunog rješavanja ovog problema. I dalje je veliki procenat Bajdenovih birača koji navodi da će glasati protiv Trampa, a ne za njega. U istraživanju CNN-a, taj broj dostiže 58 odsto potencijalnih Bajdenovih glasača. Poređenja radi, 2004. godine sličan procenat glasača demokratskog predsjednikčkog kandidata Džona Kerija se izjasnio da će više glasati za njegovog konkurenta, Džordža Buša Mlađeg, nego što će rado pokloniti glas baš njemu. Keri je te izbore izgubio.

Virtuelna Demokratska nacionalna konvencija završena je sa Bajdenovim prihvatanjem stranačke nominacije tokom govora u kome je optužio Trampa za haotični predsjednički mandat i izazivanje podjela u naciji. Završna noć konvencije privukla je oko 24,6 miliona televizijskih gledalaca, najveću publiku te nedjelje, sudeći po agenciji za rejting “Nielsen”.

Četvorodnevna republikanska konvencija, mješavina virtualnih i živih dešavanja tokom koje će Tramp prihvatiti stranačku nominaciju, počela je u ponedjeljak i predstavlja pravi izazov za aktuelnog predsjednika – nedavna istraživanja pokazuju da je javnost vrlo pesimistička u vezi smera u kome se kreće zemlja i jako nezadovoljna načinom na koji se vlada bori protiv pandemije korona virusa.

Samo 31 odsto Amerikanaca podržava način na koji Tramp vodi borbu protiv pandemije, veliki pad od 44 odsto u martu, kada je virus počeo da se širi Amerikom. Negativan stav javnosti o načinu na koji Tramp vodi bitku protiv korona virusa, stavlja ga u defanzivan položaj u odmjeravanju snaga sa Bajdenom.

Jedan od izazova za Trampa je da u naredna dva dana ubijedi Amerikance da će se nešto promijeniti ili popraviti u njegovom odgovoru na pandemiju ako mu glasači daju još četiri godine u Bijeloj kući, prenosi “Blic”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!