Očekivanja građana od izbora u Gusinju: Prvo da dobiju dom zdravlja, poštu, banku…

Na lokalnim izborima u Gusinju, koji se održavaju s parlamentarnim 30. avgusta, učestvuju dvije koalicije – Demokratski savez Albanaca, Demokratska unija Albanaca i Albanska alternativa, kao i Bošnjačka stranka u koaliciji s Liberalnom partijom. Samostalno nastupaju Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Socijalistička narodna partija

Gusinje (Foto: Printscreen)

Poboljšanje infrastrukture, otvaranje novih radnih mjesta, valorizacija turističkih lokaliteta i stvaranje dobrih i čvrstih veza s dijasporom, samo su neka od obećanja kojima nosioci izbornih lista u Opštini Gusinje pokušavaju da pridobiju glasače.

Na lokalnim izborima u Gusinju, koji se održavaju s parlamentarnim 30. avgusta, učestvuju dvije koalicije – Demokratski savez Albanaca, Demokratska unija Albanaca i Albanska alternativa, kao i Bošnjačka stranka u koaliciji s Liberalnom partijom.

Samostalno nastupaju Demokratska partija socijalista, Socijaldemokrate, Socijaldemokratska partija i Socijalistička narodna partija.

Nosilac koalicije DSA-DUA -AA “Albanci zajedno za Gusinje”, Bujar Hasanđekaj, kazao je “Vijestima” da će se zalagati za otvaranje novih radnih mjesta, ali i da Albanci srazmjerno budu predstavljeni u lokalnoj vlasti i u državnim institucijama.

“Smatramo da smo diskriminisani po ovom pitanju, a posebno u državnim institucijama gdje u većini njih ne radi ni po jedan Albanac”.

Istakao je da će se zalagati za poboljšanje infrastrukture, uslova za privlačenje stranih investicija i motivisanje dijaspore da ulaže u zavičaj.

On je istakao da su glavni problemi sadašnje vlasti nezaposlenost i migracija mladih ljudi, nedovoljno iskorišćeni prirodni resursi opštine, nedovoljan napor lokalne vlasti da privuče strane investitore, nedovoljna podrška i subvencije za razvoj poljoprivrede i stočarstva.

Nosilac liste koalicije BS-LP, “Ispravno za Gusinje – Rafet Husović”, Sanel Balić, rekao je “Vijestima” da im je glavni cilj razvoj Gusinja i stvaranje uslova za otvaranje novih radnih mjesta, kako bi zaustavili iseljavanje stanovništva.

“Zalagaćemo se da se što više ljudi bavi poljoprivredom i vjerujem da fokus moramo staviti na ovu granu razvoja. Radićemo na unapređenju infrastrukture, komunalne, saobraćajne… Želimo da stvorimo uslove da naša brojna dijaspora može da svoj kapital uloži u Gusinje. Brojni prirodni potencijali koje posjedujemo, nisu iskorišćeni i na tome ćemo raditi”, kazao je Balić.

Istakao je da je Gusinju potreban dom zdravlja, što je i jedan od ciljeva BS u ovom mandatu, kao i izgradnja stadiona.

“Mi trenutno nemamo niti jednu poslovnicu banke, benzinsku pumpu. Potrudićemo se da kroz naše učešće u vlasti, ove nedostatke riješimo, na zadovoljstvo svih građana Gusinja”, rekao je Balić.

Nosilac liste „Socijaldemokrate Ivan Brajović – Mi odlučujemo dosljedno za Gusinje”, Dženadin Radončić, kazao je da se u Opštini mora početi ispočetka i da se nakon dobro isplaniranog prostora, donošenjem odluka i planova, može pristupiti rekonstrukciji i izgradnji saobraćajne i infrastrukture potrebne za nesmetano napajanje vodom za piće, strujom, internetom, mobilnom i kanalizacionom mrežom.

Navodi da će ponudom biznis zone potencijalnim investitorima i razradom strateškog razvoja Gusinje dobiti znatno veći prihod za dalji razvoj i otvaranje novih radnih mjesta. U SD-u obećavaju i formiranje Sekretarijata za poljoprivredu, donošenje plana za razvoj turizma, valorizaciju kulturnih potencijala i lokaliteta kao što su Ali-pašini izvori, Oko skakavice i vodopad Grlja, osnivanje Fonda za podsticanje startup projekata…

“Zbog nedostatka ideje, volje i znanja, sudbina Gusinja i njegovih građana je bila u rukama onih koji nude prazna obećanja… Veliki nedostatak dosadašnjeg rukovođenja opštinom jeste neostvarena saradnja s dijasporom koja predstavlja jedno od najvećih bogatstava ove opštine”, kazao je Radončić.

Nosilac liste SDP – Jako Gusinje dr Elvis Omeragić, istakao je da će im prioritet biti izgradnja i osnaživanje opštinskih i državnih institucija, politička i parlamentarna borba da se brojne nezakonitosti, nepotizam, zaustave, spriječe i adekvatno procesuiraju kod nadležnih organa.

“Radićemo na osnaživanju institucija, na funkcionalnosti opštinskih službi, na stvaranju efikasnog servisa građana”.

Istakao je da će kroz brojne konkretne aktivnosti spriječiti devastaciju značajnog prirodnog potencijala opštine, te da su posebno zainteresovani za stvaranje dobrih i čvrstih veza s dijasporom. Omeragić je kazao da će starijim građanima omogućiti funkcionalnu zdravstvenu zaštitu, ženama učešće u projektima ženskog preduzetništva, a mladima otvaranje kancelarije za omladinu, stipendije… Iz DPS-a i SNP-a nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” o tome koje ključne lokalne probleme prepoznaju i kako planiraju da ih riješe ako budu dio vlasti. 

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!