Konjević: SDP podnosi krivičnu prijavu protiv Hrapovića, isisavao novac iz Fonda zdravstva i usmjeravao ga u Kodru

Konjević je pozvao ministra da objasni da li je kuća u Dinoši njegova, a registrovana je na drugo lice, da kaže da li je njegova i kako je stekao. “Pozivamo SDT da provjeri način na koji je  ministar skoro milion podijelio NVO sektoru. Svu dokumentaciju ćemo predati SDT, tvrdimo da su navodi tačni”, kazao je Konjević. Rekao je da je Kodra, prema podacima Fonda za za zadravstveno osiguranje, za liječenje 4.318 pacijenata fakturisala vrijednost od šest miliona eura

Raško Konjević (Foto: Printscreen/TV Vijesti)

SDP će početkom naredne sedmice podnijeti krivičnu prijavu protiv ministra zdravlja Kenana Hrapovića zbog sumnje u zlupotrebu službenog položaja jer je isisavao novac iz Fonda za zdravstveno osiguranje i usmjeravao ga privatnoj zdravstvenoj ustanovi Kodra, najavio je zamjenik predskednika SDP-a, Raško Konjević.

On je na konferenciji za novinare rekao da postoji sumnja da je Hrapović sa određenim brojem lica protivpravno usmjeravao novac jednoj privatnoj zdravstvenin ustanovi u Podgorici i pozvao SDT da provjeri fakture “jer je nemoguće da prosječna faktura usluga u Kodri bude i do tri puta veća nego u Kliničkom centru Crne Gore 2019. godine”.

“Mislimo da ovdje ima i elemenata korupcije imajući u vidu stil života Kenana Hrapovića”, kazao je Konjević.

On je pozvao ministra da objasni da li je kuća u Dinoši njegova, a registrovana je na drugo lice, da kaže da li je njegova i kako je stekao.

“Pozivamo SDT da provjeri način na koji je  ministar skoro milion podijelio NVO sektoru. Svu dokumentaciju ćemo predati SDT, tvrdimo da su navodi tačni”, kazao je Konjević.

Oko 3 miliona isisano je iz budzeta mimo zakona kroz razlicita fakturisanja.

Konjević je kazao da je Kodra, prema podacima Fonda za za zadravstveno osiguranje, za liječenje 4.318 pacijenata fakturisala vrijednost od šest miliona eura, pišu “Vijesti”.

“Znači, liječenje naših osiguranika u bolnici Kodra Fond plaća skoro tri puta više nego u opštim bolnicama ili oko dva i po puta više nego u KCCG. Tako je prosječna faktura liječenja u javnim zdravstvenim ustanovama oko 440 eura, a u Kodri oko 1.300. Na ovaj način Fond je ovakvim obračunom treba da isplati više od tri miliona eura nego da je liječenje obavljeno u javnim zdravstvenim ustanovama”, kazao je Konjević.

On je objasnio da se u javnom zdravstvenom sektoru, tačnije u opštim i specijalnim bolnicama i Kliničkom centru od prošle godine fakture za bolničko liječenje obračunavaju se po DRG sistemu (dijagnostičko srodne grupe). Po tom sistemu se, kako kaže, fakturišu bolničke usluge u većini zemalja razvijenog svijeta jer se ovakav način vrednovanja rada u bolnicama pokazao kao najprikladniji. Prema tom sistemu, sve fakture u zdravstvenim ustanovama koje su veće nego u KC pobuđuju sumnju.

“Ako država na ovaj način “upumpava” novac u privatne zdravstvenu ustanovu koja bi trebalo da radi po zakonima tržišta onda joj čini ogromnu uslugu, praktično joj rješava sve finansijske dubioze. Na primjer, ukupna fakturisana realizacija JZU Opšte bolnice Kotor u prošloj godini je bila oko 4.500.000 eura, a budžet bolnice sa 230 zaposlenih, s rebalansom u prošloj godini, 4.250.000″, rekao je Konjević.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!