Vlada Kosova zaustavila gradnju puta Plav – Dečani

Vlada Kosova obustavila je izgradnju puta koji povezuje Kosovo sa Crnom Gorom, nakon što se Srbija požalila da je ugrozila nasljeđe manastira u Dečanima i ugrozila dijalog između Kosova i Srbije

Avdulah Hoti (Foto: Printscreen)

Premijer Kosova, Avdulah Hoti, zatražio je da se obustave radovi na putu R108 koji jednim dijelom prolazi kroz zaštićeno područje manastira Visoki Dečani, saopšteno je juče iz Vlade Kosova.

Taj put trebalo je da povezuje Crnu Goru i Kosovo.

„Premijer Hoti cijeni vitalnu važnost ovog puta za građane, međutim mora se poštovati zakonodavstvo koje je usvojila Skupština Kosova, kao i odluka Ustavnog suda Kosova“, navodi se u saopštenju.

Vlada Kosova obustavila je izgradnju puta koji povezuje Kosovo sa Crnom Gorom, nakon što se Srbija požalila da je ugrozila nasljeđe manastira u Dečanima i ugrozila dijalog između Kosova i Srbije.

Predsjednik Vlade Duško Marković nedavno je tokom posjete Plavu kazao da je prioritet izgradnja puta Plav-Dečani.

„Poruka građanima Plava da u narednom mandatu, u naredne četiri godine, želimo da realizujemo dva krupna, važna projekta koji su ključni za Plav, za građane Plava, za kvalitet njihovog života, za otvaranje Plava i, naravno, za cijelu Crnu Goru i njenu ekonomiju. To je izgradnja puta Plav – Dečani. Radimo zajedno sa kosovskom Vladom na tom planu. Kosovska Vlada je značajan dio aktivnosti završila sa njihove strane. Mi smo u završnoj fazi izrade glavnog projekta. Vrijednost te investicije je preko 15 miliona eura – otprilike između 15 i 20 miliona, i očekujem da ćemo iduće godine početi sa radovima i, naravno, sa Vladom Kosova dogovoriti zajedničko finansiranje najvrednije investicije na ovom putu – tunela koji će otvoriti opštinu Plav, planinu Bogćevicu, Crnu Goru i pružiti nemjerljive prilike za Crnu Goru i za mlade ljude”, poručio je Marković prilikom posjete Plavu.

Sa druge strane, kosovski premijer Hoti podržava preispitivanje svih „zakonskih i praktičnih mogućnosti na terenu“ za završetak tog puta koji povezuje Kosovo i Crnu Goru, imajući u vidu uticaj koja bi ta saobraćajnica imala na ekonomiju i kvalitet života stanovnika opštine Dečani.

„Premijer Hoti naglašava punu posvećenost Vlade i naroda Kosova da čuvaju i poštuju svetovne objekte kao zajedničku vrijednost bogatog duhovnog nasljeđa Republike Kosovo“, dodaje se u saopštenju.

Da je do prekida radova na putu Dečani-Plavlje došlo na zahtjev premijera Hotija potvrdio je i gradonačelnik Dečana, Bašikim Ramosaj.

On je za prištinske medije izjavio da je o nastavku izgradnje puta u zaštićenoj zoni manastira u aprilu ove godine postignut dogovor sa predstavnicima manastira i Srpske pravoslavne crkve.

Povodom izjava i reakcija oko izgradnje puta, komandant KFOR-a, italijanski general Mikele Rizi, razgovarao je sa gradonačelnikom Ramosajem i igumanom manastira Visoki Dečani, Savom Janjićem.

U saopštenju KFOR-a navodi se da je general Rizi u subotu posjetio specijalno zaštićeno područje Dečana, koje obuhvata pravoslavni manastir Visoki Dečani, što predstavlja vjersko područje koji KFOR obezbeđuje, prenose “Vijesti”.

Na oba sastanka, kako se u saopštenju navodi, tema razgovora bila je o opšta situacija u okolini, „uzimajući u obzir poseban uticaj na bezbjednost radova na putu R108 koji se nalazi u blizini manastira Dečani“.

„General-major Rizi potvrdio je nepristrasnu posvećenost KFOR-a da nastavi da doprinosi mirnom i sigurnom okruženju i slobodi kretanja za sve zajednice na Kosovu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija“, dodaje se u saopštenju.

Pojedini kosovski mediji prenijeli su da su radove na izgradnji tog puta zaustavili pripadnici KFOR-a, što su mirovne snage opovrgle za gazetaexpress.com.

Eparhija raško-prizrenska SPC prije toga je ponovo zatražila obustavu radova na izgradnji saobraćajnice, upozorivši da izgradnja puta ugrožava manastir i međunarodne predstavnike i zvanični Beograd.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da će na narednom sastanku u Briselu od predstavnika Prištine i evropskih posrednika zatražiti „hitno i trajno“ obustavljanje građevinskih radova u zaštićenoj zoni tog manastira.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!