Novi broj časopisa “Komun@” posvećen Mojkovcu

“Komun@” započinje uvodnikom Duška Markovića, predsjednika Vlade Crne Gore, rođenog Mojkovčanina, pod naslovom “Grad–garant slobode i napretka” u kojem ističe da je u istorijskom, kulturnom i tradicionalnom smislu Mojkovac bio i ostao važan dio Crne Gore, njene duhovnosti i identiteta, uglednih antifašista, patriota i političara, književnika i sportista, koji su dali i ugradili dio sebe u ovaj grad i kraj, ali i u svoju državu Crnu Goru, čija je nezavisnost i posebnost u Mojkovcu čuvana i njegovana sa naročitom pažnjom i patriotizmom

Novi tematski broj časopisa za lokalnu samoupravu i njegovanje baštine “Komun@” ovoga puta u cjelosti je posvećen Mojkovcu, odštampan je i već se nalazi na prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Ovaj broj “Komune” donosi veliki broj interesantnih tekstova sa područja opštine Mojkovac vezanih za istorijat tog kraja, prvenstveno o Mojkovačkoj bici, znamenitim lićnostima, razvoju školstva i zdravstva, kulturi i sportu, ali i o turističkim potencijalima, bivšem rudniku Brskovo, arheloškim iskopinama, mojkovačkim akcijašima i sportskim oriđinalima.

“Komun@” započinje uvodnikom Duška Markovića, predsjednika Vlade Crne Gore, rođenog Mojkovčanina, pod naslovom “Grad–garant slobode i napretka” u kojem ističe da je u istorijskom, kulturnom i tradicionalnom smislu Mojkovac bio i ostao važan dio Crne Gore, njene duhovnosti i identiteta, uglednih antifašista, patriota i političara, književnika i sportista, koji su dali i ugradili dio sebe u ovaj grad i kraj, ali i u svoju državu Crnu Goru, čija je nezavisnost i posebnost u Mojkovcu čuvana i njegovana sa naročitom pažnjom i patriotizmom.

U pričama o istoriji Mojkovca izdvajamo onu o Mojkovačkoj bici koju potpisuje Marjan Mašo Miljić, potom o poukama i porukama krvavog Badnjaka 1916. iz pera Jevta A. Ružića, mojkovačkim komitima sa naslovom “Odlučni i kontra nasilja i terora” koji potpisuje Radomir L. Rakočević, koji je i autor tekstova o ustanicima i gerilcima iz Mojkovca iz Drugog svjetskog rata i prvacima i narodnim herojima iz mojkovačkog kraja.

Milan Maretić podsjeća na lik i djelo Milovana Đilasa u tekstu pod naslovom ”Mi Crnogorci znamo naš put”, a Željko Rutović na Vuka Vukadinovića, potonjeg premijera SR Crne Gore za koga kaže da je “Vuko markantna i nezaobilazna ličnost čija riječ i djelo ostaju svijetlim uzorom i putokazom koji govore i opominju kako se politikom može i treba baviti…”

U najnovijoj “Komuni” i priča Radomira Perišića o braći Bulatović­: Božu, Nikoli, Marinku i Žarku pod naslovom “Bratski trag ne gubi sjaj”. Oni su u istom periodu obavljali novinarski posao, a u njihovoj zaostavštini je ostao veliki broj vrijednih književnih ostvarenja koja potvrđuju njihovu visoku intelektualnu pismenost, zašta su nagrađivani i najvećim priznanjima.Tu su, takođe, i podsjećanja na neke od znamenitih Mojkovčana kao što su dr Todor Baković, o kojem tekst pod naslovom “Unikatni umnik čojske Crne Gore” potpisuje Čedomir Liješević, kao i tekst Slavenka Jovanovića koji govori o Vuku Miniću, eruditi i srčanom borcu za kojeg je bila privilegija imati ga za saradnika i sagovornika, dok Mašo Miljić piše o Mići Markoviću koji je bio živi arhiv i hronika mojkovačkog kraja.

U ovom broju iz pera Dražena Draškovića i razgovor sa Rankom Mišnjićem, prvim čovjekom mojkovačke Opštine koji ističe da je “vizija Mojkovca kao Švajcarske” i da je on najsrećniji čovjek kada Bjelasica njegove zrelosti postaje ono što je željela njegova mladost…

Tu je i esej o Mojkovcu pod nazivom “Groš u suzi Evrope” koji potpisuje Nataša Žurić, zatim priča o razvoju mojkovačkog školstva “Đaci prvaci iz Đurove pećine”, autora Veselina Konjevića, kao i tekst o istorijatu zdravstva u Mojkovcu “Medicinari odani zavičaju”, koji potpisuje dr Radovan Rajo Jovanović, dugogodišnji direktor Doma zdravlja Mojkovca, a sada ljekar u penziji.

O srednjovjekovnom rudniku i trgu Brskovo pod naslovom “Priča pritajena pod bedemima“ piše Predrag Lutovac, a Borislav Jovanović o novoj identifikaciji bivšeg rudarskog mjesta-sanaciji jalovišta “Od ekološke bombe do mega dvorišta”.

O raskošnim turističkim potencijalima i budućem ski centru Žarski piše Dejan Medojević, o prirodnom blagu Mojkovca Božidar Proročić, a o bajkovitim pejzažima Prošćenskih planina Ranko Ćetković.

U najnovijem broju “Komune” i priča dr Mirka Jakovljevića o “Odiseju od Brskova”-moreplovcu Vladimiru Zindoviću iz Mojkovca, koji je za četrdeset godina staža pet puta u jednom potezu oplovio planetu, posjetio 130 država i sve važnije luke svijeta, dok Ranko Ćetković u tekstu pod naslovom “I Švajcarce mami kovčeg s blagom“ podsjeća na nekadašnji rudnik olova i cinka Brskovo koji je još atraktivan za inostrana ulaganja.

Ni u ovom broju ne izostaju teme iz kulture, pa tako Tatjana Pejović piše o manastiru Dobrilovina koji je u ratnim pustošenjima jedini pretekao u kanjonu Tare, a Rodoljub Rođo Ćorić o Mojkovačkoj filmskoj jeseni – “Maloj Puli” koja bi ove godine trebala da bude organizovana 45. put, dok Nataša Žurić piše o KUD-u “Vesna” kao kolu mojkovačke duše. Ana Marija Ćorić podsjeća na medijsku baštinu Mojkovca, jer su punih 25 godina lokalne novine i radio urbani imidž grada Mojkovca.

Tu je i nostalgična priča o mojkovačkim akcijašima pod naslovom “Lijepo ti stoji brigadirska bluza”, a “Komun@” predstavlja i romane Boža Bulatovića “Ubojtak” i “Mojkovačka bitka” Ćamila Sijarića. Tekst potpisuje dr Draško Došljak.

“Komun@” ovoga puta dosta prostora posvećuje sportskoj baštini, pa tako Dražen Drašković predstavlja mojkovačku sportsku razglednicu i trio mojkovačkih oriđinala “Džambo, Marko, Trumo“, dok Vesko Baltić piše o rukometu kao dugogodišnjem sportu br 1 u Mojkovcu, a Dragan Baćo Drobnjak, doajen mojkovačkog sporta i nekadašnji visoki funkcioner, iz svog ugla govori o sportu u Mojkovcu u proteklih pola vijeka.

U ovom tematskom broju posebna priča koju potpisuje Stojan Stamenić pripada Stefanu Saviću, trenutno najpoznatijem mojkovačkom sportisti, fudbalskom reprezentativcu Crne Gore i igraču madridskog Atletika, humanisti i ponosnom Mojkovčaninu.

I ovaj broj potpisuju direktor, mr Amer Ramusović, glavni urednik Minja Bojanić i grafički urednik Voislav Bulatović, a čitaoci ga mogu pronaći na svim kioscima štampe i ostalim prodajnim mjestima širom Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!