Njemačka: Od subote obavezno testiranje povratnika iz rizičnih područja

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Evropske unije, ali i tri španske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Anwerpen, morali da budu u Njemačkoj u 14-dnevnom karantinu ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan

Ilustracija (Foto: Printscreen/VOA)

Njemačka od subote uvodi obavezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obaveznog karantina, rekao je ministar zdravlja.

Ova odluka je najavljena prošle sedmice, ali se nije znalo kada će tačno stupiti na snagu.

„Od subote svi koji se vraćaju iz rizičnih područja moraju da se podvrgnu testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju da imaju potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne starijem od 48 sati) ili se testirati ovdje“, rekao je Jens Spahn na konferenciji za medije u Berlinu, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Evropske unije, ali i tri španske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Anwerpen, morali da budu u Njemačkoj u 14-dnevnom karantinu ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.

Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za „sigurnost“.

“I te kako sam svjestan da je riječ o zadiranju u ličnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost”, rekao je Spahn.

Troškove testiranja u cjelosti snosi vlada, što je „pitanje solidarnosti“, istakao je ministar, prenosi Al Jazeera.

Njemačka, u kojoj ove sedmice u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa sa službeno 9.175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli da donesu putnici koji se vraćaju iz inostranstva.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!