Istraživanje Slobodne Bosne: Gdje su danas tvorci “Herceg – Bosne”?

Nisu ostvarili taj “hiljadugodišnji nacionalni san”, ali jesu vlastite male, privatne, sebične snove i ciljeve. Nisu uspjeli u pokušaju da “Herceg-Bosnu” “udjenu” u Hrvatsku, ali jesu naselili i udomili sebe i svoje porodice. To je cijena koja je plaćena za stotine hiljada ubijenih, raseljenih, protjeranih, unesrećenih ljudi… 

Foto: Printscreen/Al Jazeera

Lideri hrvatske politike u BiH, politički, vojni, sigurnosni, pa i medijski, duhovni, kulturni autoriteti, preuzeli su na sebe realizaciju generalnog cilja, pripajanja “Herceg-Bosne” Hrvatskoj (što je sud u Haagu kvalifikovao kao udruženi zločinački poduhvat). Nisu ostvarili taj “hiljadugodišnji nacionalni san”, ali jesu vlastite male, privatne, sebične snove i ciljeve. Nisu uspjeli u pokušaju da “Herceg-Bosnu” “udjenu” u Hrvatsku, ali jesu naselili i udomili sebe i svoje porodice. To je cijena koja je plaćena za stotine hiljada ubijenih, raseljenih, protjeranih, unesrećenih ljudi, piše “Slobodna Bosna”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović odlikovaće na ovogodišnjoj proslavi godišnjice “Oluje” i zapovjednike Hrvatskog vijeća obrane koji su prije 25 godina učestvovali u ovoj vojno-policijskoj operaciji. Kako je medijima saopštio penzionisani general HV-a i HVO-a Ljubo Ćesić Rojs, priznanja će uslijediti nakon predloga koji je u ime Hrvatskog generalskog zbora predsjedniku Milanoviću uputio general Pavao Miljavac.

Odličja od hrvatskog predsjednika dobiće generali HVO-a Anton Luburić, Stanko Baja Sopta, Ilija Nakić, Mate Bilonjić i Zlatan Mijo Jelić.

Najviše pažnje izazvalo je ime ovog posljednjeg, generala Jelića, koji se prije nekoliko godina, neposredno nakon podizanja optužnice za ratne zločine od Tužilaštva BiH, odselio u Hrvatsku. Prije više od mjesec dana, 20. juna, sud BiH prihvatio je predlog Tužilaštva BiH da se predmet protiv Jelića za zločine nad bošnjačkim civilima u Mostaru ustupi Hrvatskoj, jer je ovaj nedostupan pravosudnim organima BiH.

Zanimljivo je primijetiti da, poput Jelića, i svi drugi nagrađeni generali HVO-a godinama žive u Hrvatskoj, što vrijedi i za  “predlagača” Ćesića Rojsa, koji u susjednoj državi živi od prije rata. Neki od njih, poput generala Stanka Sopte Baje, takođe su se iselili iz BiH u Hrvatsku u strahu od sudskih procesa koji su se, navodno, protiv njih pripremali.

Nepregledan je spisak istaknutih zapovjednika Hrvatskog vijeća obrane koji su se nakon rata, iz ovih ili onih razloga, odselili u Hrvatsku. Svi oni uživaju hrvatske penzije, koje sa svim pripadajućim dodacima i prinadležnostima iznose oko dvije hiljade eura.  

Kompletan tekst pročitajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!